Otkrivanje antičkog ruha porečkog Marafora

Današnji izgled porečkog Trga Marafor (J. PREKALJ)
Današnji izgled porečkog Trga Marafor (J. PREKALJ)

Grad Poreč u proračunu za ovu godinu predvidio je milijun i pol kuna za pripremu projektne dokumentacije uređenja infrastrukture starogradske jezgre, odnosno Trga Marafor, obnovu Sjeveroistočne kule i zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine kako bi ih mogao aplicirati na strukturne fondove Europske unije. Najveći dio,  600 tisuća kuna, predviđen je za obnovu Marafora, trga na "vrhu" poluotoka starogradske jezgre i ostataka rimskog foruma od prije gotovo 2.000 godina tadašnjeg Parentiuma.

- Sredinom 90-ih u obnovi povijesne jezgre grada opredijelili smo se za sustavni i fazni pristup u kojemu smo Marafor ostavili za kraj, zbog mogućnosti da se vrati izvorno popločenje, što je višestrano osjetljiv zahvat. Radovi na okolnim zgradama trga i prostora današnje knjižnice, gdje je i danas vidljiva kanalica, zapravo su bili slaganje "mozaika" i priče o autentičnom Maraforu i njegovim gabaritima, kaže Damir Hrvatin, pročelnik gradskog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša koji vodi obnovu.

Povjesničar umjetnosti dr. sc. Ivan Matejčić, koji je od početka radio i "gurao" ovaj projekt, izrazio je zadovoljstvo što se on nastavlja.

- Nedavno me kontaktirao gradonačelnik i rekao da bismo projekt mogli kandidirati za sredstva iz EU-fondova, kaže Matejčić.

- Međutim, za kandidaturu je potrebno imati izvedbeni projekt koji je temelj za građevinsku dozvolu, i taj je postupak u tijeku. Za tu su svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurana sredstva i ako sve bude išlo po planu, do proljeća bi dokumentacija trebala biti gotova. Treba reći da je obnova Marafora i dio infrastrukturnog projekta, jer se ne radi samo o restauratorskim radovima, već i o postavljanju komunalne infrastrukture. Radimo na pripremi i vjerujemo Uzelcu koji je pohvalio projekt i rekao da ako on ne dobije sredstva EU-a, onda neće niti jedan u Hrvatskoj, zaključio je Matejčić. (Piše Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)
 

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter