Otkriće na rivi neće utjecati na otvaranje za promet

Arheološko otkriće neće zaustaviti otvaranje rive za promet (D. ŠTIFANIĆ)
Arheološko otkriće neće zaustaviti otvaranje rive za promet (D. ŠTIFANIĆ)

Još uvijek nisu definirani pronađeni antički ostaci drvene građe u dijelu Flaciusove ulice prilikom izgradnje obalnog kolektora zbog čega su i radovi privremeno obustavljeni.

Od pronalaska ostataka arheolozi, na čelu s voditeljem istraživanja tijekom izgradnje obalnog kolektora Željkom Ujčićem, obavljaju zaštitu lokacije kako bi se osiguralo nalazište.

Kako nam je Ujčić ponovno rekao i dalje traje "izolacija" područja i njegova zaštite, ne nije želio predviđati koliko bi ona mogla trajati, niti kada će se istražiti sam pronalazak antičke drvene građe za koju se vjeruje da je antički brod.

Prilikom zaštite područja arheolozi su otkrili još jednu drvenu građu, pretpostavlja se "rebro" konstrukcije spominjanog antičkog broda.

Ukoliko se pokaže istinitom slutnja da je riječ o antičkom brodu nalaz će se snimiti, dokumentirati i zaštititi prema točno propisanim procedurama i zakonskim odredbama, te, vrlo vjerojatno, premjestiti na pogodnu lokaciju kako bi se izložio.

Prema riječima direktora Herculanee Igora Starog izvođač izgradnje obalnog kolektora čeka uvjete pulskog Konzervatorskog odjela o daljnjem nastavku radova u ovom sektoru.

U međuvremenu će se nastaviti injektiranje betona i zaštita građevinske jame u sektoru 4 i početi radove u "nultom sektoru" nasuprot upravne zgrade brodogradilišta.

Ono što svakako "raduje" je da je arheološko otkriće pronađeno nakon dovršetka radova u Flaciusovoj ulici do križanja s Anticovom, te duži boravak arheologa na tom području neće utjecati na puštanje u promet rive i dijela Flaciusove ulice. (Goran ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter