Otkrića iz Istre na izložbi u Rimu

Ostaci antičke cisterne na Crkvini
Ostaci antičke cisterne na Crkvini

Pregled novosti u arheološkim istraživanjima na području Poreča, Tara i Umaga predstavljen je u Zajednici Talijana u Taru, gdje su rezultate svoga rada iznijeli arheolozi i stručnjaci iz Poreča, Italije i Francuske. Najveći dio izlaganja bio je posvećen Lorunu, antičkom lokalitetu nasuprot naselja Červar Porat, gdje se ove godine dvadesetu sezonu za redom odvijao međunarodni interdisciplinarni projekt "Istra i more".

Vladimir Kovačić, muzejski savjetnik u porečkom muzeju i voditelj ovog projekta, okupljene je podsjetio na početke projekta 1994. godine, kada su zahvaljujući profesoru Francisu Tassauxu iz Francuske počeli s istraživanjem Loruna.

Kovačić je prezentirao rezultate podvodnih istraživanja u uvali Punta Busola kraj Červara i detalje oko tamošnjeg antičkog ribogojilišta. Corinne Rousse sa Sveučilišta Aix predstavila je rezultate posljednjih istraživanja na Lorunu, gdje su naišli na srednjovjekovni grob i istraživali veliku rimsku cisternu na lokaciji Crkvina prema uvali Santa Marina, za koju se pretpostavlja da je služila za napajanje susjedne aristokratske vile koja tek treba biti otkrivena.

Profesor Tassaux najavio je izložbu pod nazivom "Da Aquila ad Apollonia" koja će se u studenom održati u Rimu u sjedištu École Française. Na njoj će prezentirati rezultate arheoloških istraživanjima duž Jadrana, a polovica izložbe bit će posvećena Hrvatskoj i velikim dijelom Istri. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter