Otkazi za 39 djelatnika Shelboxa


Radnicima tvrtke Shelbox Labin, koja je zbog nelikvidnosti istoimene talijanske grupacije pod čijim okriljem posluje obustavila proizvodnju mobilnih kućica, danas su podijeljene odluke o otkazima, doznajemo od Marine Cvitić, voditeljice lokalnog ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK).

Bez radnog mjesta u pogonu na Dubrovi, koji se gasi nakon 11 godina, ostalo je 39 djelatnika, a poduzeće je zapošljavalo još toliko sezonaca.

Cvitić je još prije tri tjedna, kada je poslodavac nakon nekoliko mjeseci mirovanja proizvodnje zaposlenicima obznanio da strojeve više neće pokrenuti, napominjala da će SIK zahtijevati uručivanje otkaza, odnosno hitno rješavanje status radnika, da ne izgube svoja prava - zaostale plaće za prosinac i siječanj, božićnice i otpremnine, ali i naknade na Zavodu za zapošljavanje.

- Korektno je od poslodavca što je brzo odlučio o otkazima, premda je imao prostora da, u slučaju stečaja ili likvidacije tvrtke, osigura potraživanja radnika. Njih ćemo, međutim, zaštiti pri nadležnim institucijama. Vjerujemo da su odluke u skladu sa zakonom - u protivnom ćemo ih osporavati s ciljem očuvanja prava zaposlenika vezano uz otpremnine i otkazne rokove, kaže Cvitić.     

Priče o tome da će tvrtku preuzeti novi vlasnik ne smatra realnim, barem ne tako skoro.

- Šteta da je tome tako, jer Shelbox je imao svoj proizvod, tržište i obučene radnike pa se interesent za nastavak proizvodnje mogao pravodobno naći, zaključuje Cvitić.

Prosječna neto plaća proizvodnog radnika u Shelboxu kretala se oko 5 tisuća kuna i nikad nije kasnila, a radnici su isticali zadovoljstvo poslodavcem.

Grupa Shelbox sa sjedištem u Italiji jedan je od vodećih europskih proizvođača mobilnih kućica i montažnih objekata, odnosno kontejnerski modula. Mobilne kućice osim u Labinu i u Castelfiorentinu (Italija), izrađuje i u tvornici u Les Salles Du Gardonu (Francuska). Grupacija zapošljava oko 300 djelatnika. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter