Otkazi u Istarskoj tvornici vapna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska tvornica vapna (ITV) - zbog pada prodaje tog materijala na tržištu za više od 30 posto u odnosu na prošlu godinu - sprema otkaze za 13 djelatnika, od kojih su neki stekli uvjete za prijevremenu mirovinu. Informaciju nam je potvrdio Dorijan Rajkovic, predsjednik uprave, isticuci da sa Sindikatom Istre i Kvarnera (SIK) dogovaraju uvjete za zbrinjavanje radnika.

Prema posljednjem prijedlogu, svaki bi dobio otpremninu znatno višu od one koju propisuje kolektivni ugovor, dok bi se dio djelatnika bio u prilici ponovno zaposliti u tvrtki kao tzv. stalni sezonci. "Iako je ovo izuzetno težak trenutak za ITV, vjerujem da cemo sa SIK-om pronaci primjereno rješenje za naše dugogodišnje radnike. Jer, unatoc višegodišnjim naporima svih naših zaposlenika, problemi na tržištu vapna su strukturni i preveliki pa se negativan trend ne može amortizirati", napominje Rajkovic.

Upitan hoce li u dogledno vrijeme biti eventualnih prekida proizvodnje, odgovara da ce ritam uskladiti sa tržišnom situacijom. Ocekuje da ce dogodine – zbog pada gradevinskih aktivnosti - proizvoditi manje nego ove, no bit ce, kaže, spremni i za suprotno.

Od Marine Cvitic, voditeljice labinskog ureda SIK-a, doznajemo da su s upravom ITV-a za deset radnika koji su trajni višak dogovorili otpremnine od 75 posto prosjecne bruto place za svaku godinu staža. Ostatak ce dobiti otpremnine u visini 45 posto prosjecne bruto place za svaku godinu staža, tvrtka ce im, usto, placati mirovinsko osiguranje te pružiti mogucnost rada na šest mjeseci u tvornici, dok ce u meduvremenu dobivati (i) naknadu od Zavoda za zapošljavanje.


Podijeli: Facebook Twiter