Otkazao sustav upravljanja trajekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trajekt Barbat koji se u srijedu nasukao u luci Jablanac danas je odsukan vlastitim pogonom, priopcilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Otegljen je na trajektno pristanište Mišnjak gdje ce se nastaviti sigurnosna i upravna istraga oko utvrdivanja uzroka i okolnosti havarije.

Jutros su djelatnici lucke kapetanije i Hrvatskog registra brodova uz prisustvo ronilaca obavili tehnicki pregled trupa broda, te je utvrdeno zadovoljavajuce stanje podvodnog dijela trupa. Dolaskom plime oko 10 sati, pod nadzorom djelatnika lucke kapetanije krenulo se u operaciju odsukanja broda vlastitim pogonom.

Do udara i nasukavanja trajekta na kupalište pored trajektnog pristaništa u Jablancu došlo je, po dosadašnjim saznanjima, zbog otkazivanja sustava upravljanja brodom u vrijeme prilaženja broda luci.

Ro-Ro putnicki trajekt Barbat, l.u. Rijeka, vlasništvo Rapske plovidbe d.o.o. iz Raba, koji plovi na liniji Mišnjak- Jablanac, nasukao se jucer u 17,55 sati na sjevernoj strani ulaza u luku Jablanac, pri cemu je bilo ozlijedenih.

Po sadašnjim saznanjima do havarije je došlo zbog otkazivanja sustava upravljanja brodom u vrijeme prilaženja broda luci.

U trenutku nesrece na brodu se nalazilo 44 osobna automobila, 5 kamiona i 120 putnika. Na brodu nije došlo do prodora mora te nema onecišcenja.

Putnici su s trajekta iskrcani tijekom veceri, te je neposredno potom pod nadzorom lucke kapetanije obavljen i prekrcaj vozila preko krmene rampe na drugi trajekt.

Tijekom noci na mjesto nesrece upucen je tegljac radi pripravnosti.

Istražno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u jutarnjim satima pokrenulo je postupak sigurnosne istrage, dok upravnu istragu obavljaju djelatnici Lucke kapetanije Senj i Lucke kapetanije Rijeka, navodi se u priopcenju iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U Klinickom bolnickom centru Rijeka zadržane su na lijecenju dvije osobe ozlijedene jucer prilikom nalijetanja trajekta na obalu u Jablancu, jedna s teškim i jedna s lakšim tjelesnim ozljedama, doznaje se jutros u Odjelu za odnose s javnošcu licko-senjske Policijske uprave.

U jucerašnjoj nesreci, kada je trajekt Rapske plovidbe "Barbat" udario u obalu na kupalištu, ozlijedeno je sedam osoba. Tri su bile prebacene u Rijeku, od kojih su dvije zadržane a dijete koje je zadobilo lakše tjelesne ozljede sinoc je otpušteno na kucnu njegu.

U Senjskom Domu zdravlja pružena je skrb osobama koje su bile u stanju šoka.

Kako je izjavila Mirela Šulentic iz Odjela za odnose s javnošcu PU još traje ocevid kojim ce se utvrditi uzrok i okolnosti udara trajekta u stijenu na pristaništu Jablanac, a obavljaju ga djelatnici policije, Lucke kapetanije Senj i inspektor za sigurnost plovidbe na moru.


Podijeli: Facebook Twiter