Otkazana deseta Snježna kraljica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodna skijaška federacija (FIS) danas je otkazala deseto izdanje sljemenske Snježne kraljice zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Odluku o otkazivanju je donio FIS-ov kontrolor i bivši švicarski skijaš Hans Pieren nakon inspekcije na Sljemenu. Premda su na vrhu Medvednice već danima nepovoljni vremenski uvjeti za organizaciju utrke, čelnici Hrvatskog skijaškog saveza nadali su se zelenom svjetlu, posebice što je najavljeno zahlađenje, po jednoj prognozi i do minus 6, a po drugoj do minus 2.

Uz temperature oko minus 6 organizatorima bi bilo potrebno dva dana da završe stazu, a ako je minus 2 četiri ili pet dana. Međutim, Pieren nije imao milosti. Umjesto proslave desetog rođendana stiglo je otkazivanje utrke, prvo u povijesti zagrebačke utrke.

- Žao mi je, ali moramo otkazati utrku. U ovakvim vremenskim uvjetima nemoguće je proizvesti snijeg. Nažalost, vrijeme je jače od nas, kazao je Pieren.

Ženska slalomska utrka trebala se voziti na Sljemenu 4. siječnja, a muška dva dana kasnije. Obje utrke trebale su se voziti na neradne dane pa se na Sljemenu očekivalo tisuće navijača. Posebno atraktivan dio programa na Sljemenu trebala je biti utrka skijaških legendi pod nazivom dm Zagreb Ski Legends, koja se trebala održati peti put.

Crveni je spust jedna od najdužih slalomskih staza u Svjetskom skijaškom kupu, no nažalost ona je na najmanjoj nadmorskoj visini od svih stanica Svjetskog kupa.

- Šteta je velika, kako za grad Zagreb grad, ali i za Hrvatsku jer TV slika neće ići slika sa Sljemena širom svijeta. Nažalost, Ivica Kostelić je ostao bez još jedne prilike za pobjedu na Sljemenu. U proteklih devet godina Sljeme je stiglo do samog svjetskog vrha, ali protiv prirode se ne može, kazao je direktor Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek te je dodao da će gledatelji koji su kupili ulaznice dobiti novac nazad.

Razočaranje nije skrivao niti gradonačelnik Milan Bandić. "Ne možemo sada glavom kroza zid, ne možemo protiv prirode. Deseta Kraljica je otkazana, ali sljedeća će se dogoditi. Novac od Snježne kraljice ćemo preusmjeriti za razvoj zagrebačkog sporta", rekao je Bandić. (Hina)

Umjesto Zagreba - Bormio

Danas otkazane slalomske utrke Snježne kraljice u Zagrebu bit će održane 5. i 6. siječnja u talijanskom zimovalištu Bormiju, odlučio je Međunarodni skijaški savez (FIS).

Ženski slalom je na rasporedu 5. siječnja, a dan kasnije vozit će se noćni muški slalom, s prvom vožnjom u 14.45 sati i drugom u 18.10 sati, piše na stranici FIS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter