Otjerati škampa s Foruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema smisla po tko zna koji put spominjati koliko je utrošeno u uredenje glavnog gradskog trga, Foruma, kako bi bio reprezentativan za jedan tritisucljetni grad. No, zato ce se mnogi složiti s time da onaj golemi škamp, animir-dama i ostalih cudnovati likovi poprilicno nagrduju taj dio grada.

- Jedan škamp ili kic lutka više-manje ne pogoršava opcu lošu sliku. Micanjem tih figura ništa znacajno se nece postici jer je to opci kaos, kaže, medu ostalim, akademski kipar Eros Cakic.

- Ono što bi doista trebalo napraviti za stari dio Pule jest izdati posebne dozvole za terasu, što bi znacilo postavljanje stolova i stolica. Za sve ostalo trebalo bi tražiti dodatnu dozvolu. Nisam a priori protiv toga da se nešto i stavi, ako ce se time ukrasiti prostor, medutim, ovim škampima i svim ostalim dobivamo šarenilo i neuredan prostor neprimjeren centru Pule, konstatirala je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulske Turisticke zajednice.

I prvog covjeka grada, ciji prozor gleda izravno na škampa, pitali smo za mišljenje.

- Mislim da bismo trebali imati uredne terase i da bismo ugostiteljima trebali omoguciti da rade, ali naravno ne nauštrb pravila i svakako ne sa škampima i drugim figurama, što je, uostalom, taj ugostitelj obecao ukloniti, zakljucio je gradonacelnik Boris Miletic.

Medutim, u to baš nije uvjeren ugostitelj Ivan Udovic, koji je neko vrijeme bio i predsjednik Mjesnog odbora Stari grad, a aktualni je gradski vijecnik. Kaže da ce, ukoliko mu gradonacelnik kaže da ukloni te figure, to i uciniti, ali samo ako ima uporište u zakonskim odredbama i ako mu pokaže gdje to piše da mora ukloniti.

- Istina je da nikog u Gradu nisam pitao smijem li ih staviti, vec sam ih postavio samoinicijativno da bih privukao pažnju gostiju, pogotovo velikog škampa. Želja mi je bila da se gosti odluce i na škampe i ribe, a ne, kao sada, da prodajem samo jednu pizzu na pola, salate, pomfrit i slicna jeftina jela. Ucinak je, nažalost, izostao jer gostiju nema, a ono malo što ih dode, ne troši, ne jede i ne pije, ali se zato rado slika sa škampom, kaže Udovic.


Podijeli: Facebook Twiter