Otjerali radnike, posao preuzeo Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskom Opcinskom sudu vec gotovo godinu dana traje postupak u kojem 48 bivših radnika Bojoplasta pokušava naplatiti zaostale place, otpremnine, naknade za jubilarne naknade, regres, solidarne pomoci i naknade za bolovanje.

Sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodan Kapor veli da je odlukom suda pokrenut ovršni postupak nad dionicama poduzeca Jadranka s Malog Lošinja, koje su u vlasništvu Bojoplasta. Prema njegovim rijecima, radnici Bojoplasta mogu se djelomicno namiriti zasad samo od tih dionica, jer je sva ostala imovina ove tvrtke pod hipotekom.

Procjenjuje se da ova firma, ciji je vlasnik zagrebacka Industrogradnja na celu s poduzetnikom Josipom Galinecom, djelatnicima duguje oko 2 milijuna kuna u bruto iznosu, ali pojedinacne iznose teško je izracunati jer se iznosi placa i otpremnina po svakom radniku razlikuju.

Kapor kaže da u firmi nitko ne radi od svibnja i da vodstvo Bojoplasta nije imalo volje spasiti tvrtku i zadržati radnike pa je sudska tužba bila jedino rješenje.

Atraktivni prostori ove nekad uspješne pulske firme na Medulinskoj cesti, koji se protežu na površini od ukupno 14.700 cetvornih metara, vec nekoliko mjeseci zjape prazni, a bivši zaposlenici ili su na Zavodu za zapošljavanje ili su otišli u prijevremenu mirovinu.

Vecina ih je u Bojoplastu provela cijeli radni vijek, odradivali su velike poslove u Rusiji, Iraku, Poljskoj, Libiji i Njemackoj. Dolaskom Josipa Galineca sve je krenulo nizbrdo, a radnici su gotovo preko noci završili na cesti.

Da apsurd bude veci, njihov posao danas odraduju "kolege" iz Zagreba, koji su trenutno angažirani na izgradnji jednog novog stambenog objekta u Puli. To nam je potvrdio i aktualni predsjednik Uprave Bojoplasta Milan Sekulic, koji demantira tvrdnje da se firma ugasila i istice da sada poslove Bojoplasta izvode radnici zagrebacke podružnice.

Neslužbeno doznajemo da Galinec vec sada dogovara poslove s nekim istarskim hotelijerima. Ti se poslovi navodno trebaju realizirati pred zimu, a razmišlja se o zapošljavanju novih radnika iz Pule. (D. BAŠIC PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter