Otišao jer obecano nije ispunio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski premijer i jedan od trenutno najmanje popularnih politicara u državi, Ivo Sanader, održao je u srijedu navecer u austrijskom parlamentu predavanje o Hrvatskoj i jugoistocnoj Europi u procesu pristupanja europskim integracijama. Prvi put nakon odlaska iz Vlade Sanader se pojavio pred, doduše austrijskom, javnošcu, no ni ovom prilikom nije želio odgovarati na novinarska pitanja postavljena izvan okvira službenog dogadaja.

- Ovo je predavanje organiziralo Austrijsko društvo za vanjsku politiku i Ujedinjene narode, pa molim da pitanja budu usredotocena na medunarodnu i vanjsku, a ne hrvatsku unutarnju politiku, intervenirao je Wolfgang Schüssel, predsjednik Društva, na pitanje upuceno Sanaderu o stanju u Hrvatskoj, odnosno o cinjenici da ga vrh njegove vlastite stranke jasno ne želi pustiti u blizinu operativne politike u zemlji.

Zamoljen da usput komentira je li razocaran ili ljutit na svoje kolege te na cinjenicu da u narodu više nije nimalo popularan, pogotovo zbog nikad do kraja objašnjenih razloga svog odlaska, Sanader je ipak odgovorio.

- Mediji neke izjave izvlace iz konteksta te stvaraju afere ni iz cega, a ja na njih odbijam reagirati. Ponovit cu, medutim, kako smo - nakon reformiranja stranke i dolaska na vlast u Hrvatskoj - jasno definirali naša dva najvažnija prioriteta, a to su bili ulazak u NATO i u EU. Jedan smo cilj ostvarili, no drugi je uporno odgadan, i to ne zahvaljujuci nama. U jednom trenutku moja je vjerodostojnost došla u pitanje, nisam mogao ispuniti što sam obecao.

Bila je to jedna od najtežih odluka u mom politickom životu i bio sam svjestan svih posljedica kada sam ju donosio. Htio sam proizvesti šok i natjerati Europu da nešto napravi. Kao što danas vidite, to se i isplatilo, rekao je Sanader te naglasio da skidanjem blokade pretpristupnih pregovora sa Slovenijom nije profitirala samo Hrvatska.

- Mislite li da bi Srbija bila na putu prema europskim integracijama da je Hrvatska još ostala pod blokadom, upitao se Sanader te dodao da je blokada mogla dovesti do destabilizacije cijele regije, što je ovakvim razvojem dogadaja prekinuto. Na molbu da ocijeni rad svoje nasljednice Jadranke Kosor ocjenom od jedan do pet, kao što je to napravio predsjednik Stjepan Mesic kada joj je dao tricu, Sanader je odgovorio da nije "dolazio u Bec dijeliti ocjene hrvatskim politicarima".


Podijeli: Facebook Twiter