Otišao je veliki Lou Reed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rock ikona Lou Reed, pola stoljeća jedan od najutjecajnijih rock glazbenika, preminuo je danas u 71. godini života. Vijest o smrti sjajnog američkog kantautora, pjesnika, gitarista i lidera kultne grupe The Velvet Underground prvi je objavio časopis Rolling Stone.

Glazbenik je u svibnju ove godine bio na transplantaciji jetre.

Lewis Allan "Lou" Reed, rođen je u Brooklynu 1942. godine. Glazbom se počeo baviti za vrijeme studija, a sredinom 60-ih sprijateljio se s velškim glazbenikom Johnom Caleom, klasično obrazovanim violinistom (ali i basistom i klavijaturistom). Taj je dvojac zatim s gitaristom Sterlingom Morrisonom i bubnjarkom Maureen "Moe" Tucker pokrenuo 1964. jedan od najutjecajnijih i najboljih bendova u povijesti rocka - The Velvet Underground.

Uskoro ih je zamijetio i pod svoje okrilje uzeo Andy Warhol, pridružio im pjevačicu Nico, a 1967. sve je rezultiralo debitantskim albumom "The Velvet Underground And Nico", do danas jednim od najutjecajnijih rock albuma svih vremena. S tog su se albuma posebno izdvojile pjesme "I'm Waiting For My Man" i predivna "Sunday Morning", koju autorski potpisuju John Cale i Lou Reed. Iz Velvet faze veliki je hit bio "Sweet Jane" s albuma "Loaded".

Prvi zapaženiji uspjeh u solo karijeri postigao je pjesmom "Walk On The Wild Side" s drugog solo albuma "Transformers" kojeg je producirao David Bowie. Solo karijeru obilježile su mu i "Perfect Day" i "Satellite of Love". Kritičari su kao vrhunac solo karijere navodili skladbu "Street Hassle".

S kantautoricom Laurie Anderson (od 2008. i suprugom), postao je svojevrsni simbol New Yorka, opjevavši ga nebrojeno puta. Kao njegov kredo, na omotu albuma "New York" iz 1989. piše: "Ne možeš pobijediti dvije gitare, bas i bubanj". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter