Otišao je Tullio Voschion

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulsku rock scenu napustio je jedan od zacetnika rock vala na ovim prostorima - prije desetak dana, nakon kratke bolesti, preminuo je gitarist Tullio Voschion.

Voschion je svirao u brojnim pulskim bendovima, a jedna od najpoznatijih grupa u kojima je poceo svirati još kao tinejdžer jest - Hush. Bilo je to pocetkom sedamdesetih, kada su uz njega u prvoj postavi Husha svirali pjevac Branko Unkovic, basist Bruno Langer, klavijaturist Božo Cabrunic i bubnjar Andelo Miletic, te cesto koncertirali u Pattinaggiu, a kasnije je svirka ove grupe bila neizostavna glazbena podloga koncertnih veceri u klubu Uljanik, gdje su svaki dan od ponedjeljka do cetvrtka izvodili repertoar rock covera grupa poput Uriah Heep, Deep Purple, Led Zeppelin i drugih. Još je mnogo glazbenika s kojima je Tullio suradivao, spomenimo samo neke - Saša Dadic, Edi Kancelar, Sergio Blažic ?oser, Igor Bošnjak… Grupa Hush se razišla 1976. godine, nakon cega je Tullio otišao u inozemstvo, a poznato je da je grupa bila svojevrsna preteca Atomskog skloništa.



Pocetkom osamdesetih Tullio se vraca u Pulu, gdje postaje clan grupe Tingl Tangl uz pjevacicu Arinku Šegando Blaškovic, basista i pjevaca Francija Blaškovica, bubnjara Nikicu Durakovica i gitarista Ranka Svorcana. Grupa je snimila nekoliko singlica, nastupili su na nizu festivala, cesto koncertirali diljem nekadašnje Jugoslavije, gostovali u brojnim televizijskim emisijama… Osim svirackog, Tullio je dao svoj glazbeni doprinos pulskoj sceni i kao skladatelj u nizu autorskih pjesama pulskih bendova.

Sviracko umijece Tullija Voschiona, kojeg mnogi nazivaju prvim pulskim rock gitaristom, poprilicno je utjecalo na mlade gitariste toga doba, cega se prisjetio nekadašnji bubnjar Atomskog skloništa Saša Dadic:

- Tullio je definitivno bio najjaci gitarist u Puli u to vrijeme, sedamdesetih godina, a najviše mi je ostalo u sjecanju to što je bio izrazito veliki zaljubljenik u glazbu, kaže Dadic. Kao jednog od svojih svirackih uzora navodi ga i aktualni gitarist Atomskog skloništa Ranko Svorcan.

- Voschion je imao nevjerojatnu sposobnost da i s najgorim instrumentom proizvede fantastican zvuk. Bio je samouki gitarist, a u to vrijeme jedini izvor glazbe je bio radio i pokoja ploca, i to vrlo rijetka, no Tullio je pamtio melodije i odmah ih odsvirao, zvucale su kao originali! Ali svemu tome davao je svoj specifican, uvijek originalan feeling¸ što ga i cini tako velikim glazbenikom. No prije svega, bio je i covjek kojeg su mnogi cijenili i voljeli, a meni osobno je otvorio vidike što se tice sviranja gitare, pokazao mi je bezbroj fora, i bio je fantastican pedagog, kaže Svorcan.


Podijeli: Facebook Twiter