Otišao je jedan od najznačajnijih trenera i boksača koja je Pula imala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj prijatelja, suradnika i članova obitelji prisustvovao je danas u Domu sportova Mate Parlov komemoraciji za legendarnog boksačkog trenera Alda Buršića, koji je preminuo u utorak u Puli. Aldo Buršić je rođen na Brijunima, 3. lipnja 1940., a bio je boksački reprezentativac i legendarni boksački trener. S Aldom Banovcem 1964. godine utemeljio je školu boksa za mladež i idućih godina odgojio naraštaje vrhunskih boksača na čelu s Matom Parlovom. 

Neraskidiva veza s boksom

Prigodnim riječima od legendarnog trenera oprostili su se njegovi suradnici i prijatelji.

- Zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja, knjiga puna dobrih i plemenitih dijela. Prestalo je kucati jedno veliko srce. Umro je veliki čovjek Aldo Buršić. Ta tužna vijest u utorak navečer, poput munje pronijela se dvoranom, hodnicima i ostalim prostorima ovog hrama sporta, kuće koju je toliko volio i kojoj se uvijek ponovno vraćao. Bio je neraskidivo vezan za boks pa i onda kada su ga bolest i ostale okolnosti privremeno odvojile od čarobnog mirisa dvorane i ringa. Umro je ugledni trener, cijenjen diljem čitave regije, gospodin i, iznad svega, veliki čovjek, rekao je u emotivnom obraćanju tajnik Boksačkog kluba Pula Miroslav Hlušička.

Govoreći o sportskim i trenerskim uspjesima Alda Buršića, rekao je da je bio trener i šef stručnog tima kluba neprekidno od 1964. godine do 1981. godine u kojem periodu je sa svojim boksačima osvojio više od stotinu naslova prvaka, drugih i trećih mjesta na službenim prvenstvima u uzrastima seniora i juniora.

- Rezultati na međunarodnom planu bili su vrhunski, od priznatih međunarodnih turnira, pet balkanskih, dva europska, jedno i prvo svjetsko i na koncu olimpijsko zlato. Rezultati vrijedni divljenja, koji će ostati rijetkost za duga vremena. Na vrhuncu Parlove karijere i Aldovog neumornog osmogodišnjeg rada i odricanja, koji je prepoznao budućeg šampiona i uz uspone i padove okrunio svoju trenersku karijeru najsvjetlijom kolajnom u amaterskom boksu. Godine 1974. u grad dolazi zadnja titula koja se može osvojiti u amaterskom sportu, Svjetsko zlato iz Havane, istaknuo je nadalje Hlušička te istaknuo i da se 1981. godine s pojedinačnog seniorskog prvenstva vratio s dvije titule prvaka, jednom viceprvaka i dvije brončane medalje. 

Najviša državna priznanja

Razdruživanjem Hrvatskog boksačkog saveza s Bokserskim savezom Jugoslavije, postaje prvi boksački izbornik samostalne Republike Hrvatske 1991. godine. Nositelj je priznanja za životno djelo Saveza sportova Grada Pule, Saveza sportova Istarske županije i dobitnik najveće državne nagrade iz oblasti sporta "Franjo Bučar".

- Svojim rezultatima zaslužio je titulu najuspješnijeg boksačkog trenere Hrvatske svih vremena, kojeg će teško nadmašiti ikad itko. Obožavao je svoju obitelj koja mu je uvijek bila veliki životni oslonac, svoju Dunju, sina Marina i unuku. U našim srcima ostat ćeš zauvijek čovjek. Sretan ti put prijatelju moj, oprostio se Hlušićka u suzama od Alda Buršića.

Vrlo emotivan bio je i govor predsjednika Sportske zajednice Istarske županije Livija Matoševića koji je istaknuo da će mu najviše nedostajati priče koje je Aldo uvijek pričao vezanim za sport, za boks i za dečke iz kluba koje je volio kao svoje.

- Svojim radom Aldo je bio na ponos ne samo ovom gradu i cijeloj županiji, već i cijeloj državi, jer su je njegova dijela proslavila u svijetu. Htio bih da ga svi zadržimo u srcu i kadgod govorimo o rezultatima koji se postižu upornošću i vjerom, pričamo o Aldu onima koji ga možda nisu ni uspjeli upoznati. A za sve uspjehe u boksu kojima se veselimo, tebi Aldo hvala. Srest ćemo se mi ponovno i tada možda donijeti i neke nove priče, rekao je, ne susprežući suze, Livio Matošević.

U ime Sportske zajednice Grada Pule prigodne riječi uputio je Milan Sead Soldatić koji je istaknuo da nas je napustio veliki čovjek, "šjor", kako ga je volio zvati, jer se Aldo Burišić tako i ponašao.

- Ispisao je Aldo neke od najljepših stranica pulskog i hrvatskog sporta i na tome mu veliko hvala, rekao je Soldatić i izrazio sućut obitelji i prijateljima, a pridružio mu se i direktor Pula sporta Ivan Glušac u ime Grada Pule i gradonačelnika Borisa Miletića. - Otišao je jedan od tri najznačajnija trenera i boksača koja je Pula imala: Banovac, Parlov, a sada i Buršić. Otišao je najveći i najbitniji boksački trener. Radio je skromno, pošteno, nisu mu bile bitne naslovnice, nego njegovi dečki koje je trenirao, bili su mu bitni i njihovi rezultati i promocija našeg grada. S Mate Parlovom upisao je najznačajnije stranice pulskog sporta i pitanje je hoće li ikad itko u nekom sportu doseći taj rezultat, rekao je na kraju Glušac.

U otvorenu knjigu žalosti prijatelji su se prigodnim riječima opraštali od Alda Buršića koji je pokopan danas u 14 sati na Gradskom groblju u Puli. (S ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter