Otežano glasanje izvan prebivališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni gradani u drugom krugu predsjednickih izbora nece moci glasati zato što ce biti izvan svog prebivališta, a nisu se do 12. prosinca, kada je istekao rok koji je odredilo Ministarstvo uprave, registrirali za glasanje izvan prebivališta. U GONG-u upozoravaju da je stanje na prošlim i pretprošlim predsjednickim izborima bilo drugacije, bitno povoljnije za birace, te da su se za glasanje izvan mjesta prebivališta u drugom krugu mogli registrirati i tri dana prije održavanja drugog izbornog kruga.

Upozoravaju da je teško ocekivati da biraci mjesec dana unaprijed mogu predvidjeti gdje ce se nalaziti na dan izbora. U GONG-u dnevno primaju barem 50 što poziva što elektronickih poruka nezadovoljnih biraca koji u drugom krugu nece moci ostvariti svoje biracko pravo. GONG traži od DIP-a i Ministarstva uprave da dodatnim rokom omoguci registraciju gradanima koji bi glasali izvan mjesta prebivališta.

No u DIP-u kažu da su na problem glasanja biraca izvan mjesta prebivališta u drugom izbornom krugu upozorili još tijekom studenoga. Posebno je upozoreno na mogucnost da ce neki biraci i u prvom i u drugom krugu glasati izvan prebivališta, ali u razlicitim mjestima, te na birace koji žele samo u drugom krugu glasati izvan prebivališta.

DIP navodi da uputama Ministarstva pravosuda za prethodnu registraciju problem nije riješen u cijelosti, a prema tim uputama registracija mora biti završena do 12. prosinca. Na ponovljeni zahtjev DIP-a Ministarstvo uprave je ustvrdilo da birac ne može izvršiti privremeni upis za prvi krug u jednom, a za drugi u drugom mjestu, "niti mu se može izdati više potvrda jer bi takvo postupanje onemogucilo kontrolu popisa biraca i njegova korištenja u izlistavanju izvadaka".

DIP navodi da je poduzeo sve moguce korake i inicijative ne bi li se omogucilo glasanje biracima izvan mjesta prebivališta, ali je dužan prihvatiti tumacenje Ministarstva uprave kao jedinog tijela ovlaštenog za nadzor provedbe Zakona o popisima biraca. Da bi to potvrdio, DIP je na internetskoj stranici objavio i cjelokupnu prepisku s ministarstvom po tom pitanju.

Ministarstvo je u odgovoru na naš upit hoce li dopustiti registriranje biraca da bi u drugom krugu mogli glasati izvan prebivališta navelo da, ako gradani nisu u zakonom predvidenom roku izvršili privremeni upis odnosno prethodnu registraciju, nema zakonski utemeljene mogucnosti da to obave izmedu dva izborna kruga.

Jednaki odgovor uputilo je Ministarstvo uprave priopcenjem i GONG-u naglasivši da nema utemeljene mogucnosti za bilo kakvu intervenciju u zakljuceni i potvrdeni popis biraca. Ministarstvo zakljucuje da bi s obzirom na to da su predstavnici GONG-a aktivno sudjelovali u kreiranju Zakona o popisima biraca trebali i informirati gradane o svim izbornim radnjama.


Podijeli: Facebook Twiter