Otet zamjenik čelnika libijske obavještajne službe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik čelnika libijske obavještajne službe otet je pred zračnom lukom u Tripoliju u nedjelju, nekoliko dana nakon što je u sukobima između milicija i prosvjednika tamo poginulo najmanje 45 osoba, rekli su izvori iz službi sigurnosti.

Mustafa Noah, čelnik odjela za špijunažu libijske obavještajne službe, uguran je u vozilo na parkiralištu, a u tom trenutku nije bio u pratnji tjelesnih čuvara, rekao je jedan od izvora ne navodeći pojedinosti o napadačima ili njihovim motivima.

Libijska vlada nastoji održati red u zemlji dok se milicija i tvrdolinijaški islamisti odbijaju razoružati, dvije godine nakon što su sudjelovali u rušenju vlasti Muamera Gadafija.

Niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za otmicu, ali su milicije i u prošlosti otimale dužnosnike i tako vršile političke pritiske. Premijera Alija Zeidana prošlog je mjeseca otela jedna od milicija ali je oslobođen neozlijeđen nakon nekoliko sati.

Gradske vlasti u Tripoliju u nedjelju su pozvale na ulične prosvjede i štrajkove u trgovinama, školama i sveučilištima kako bi se napravio pritisak na libijsku vladu da iz grada istjera pripadnike milicija okrivljene za sukobe.

Nasilje je u petak izbilo kada su pripadnici milicije iz grada Misrate otvorili vatru na prosvjednike koji su išli prema sjedištu njihove brigade u Tripoliju tražeći da napuste grad, a u sukobima koji su uslijedili ubijeni su deseci ljudi. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter