Oteli Puljanina zbog 50.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je pred Županijskim sudom u Puli optužnicu protiv Marija Gilga (34), Marija Sove (42) iz Zagreba i Dalibora Marovica (34) iz Zagreba, nastanjenog u Manjadvorcima, zbog otmice Puljanina Dina Marinkovica (39) u sijecnju ove godine.

Oni se optužnicom terete da su se u prvoj polovici sijecnja dogovorili da otmu Marinkovica ne bi li ga pod prijetnjom smrcu prisilili da im preda 50 tisuca eura. Tako su Gilg i sada pokojni Mladen Popovic zvani Pop, po uputama koje su im dali Sova i Marovic o kretanju vozila oštecenog, 17. sijecnja u Puli oteli Marinkovica i ugurali ga u vozilo kojim je upravljao Popovic. No, nakon što je okrivljenom Gilgu ispao revolver, Marinkovic ga se domogao i tako se oslobodio.

Popovic i Gilg oteli su Dina Marinkovica 17. sijecnja navecer na Verudi tako što su zaustavili njegovo vozilo i predstavili mu se kao policajci, pritom mu pokazavši i policijsku znacku. Potom su ga svezali lisicama i posjeli na stražnje sjedište "audija" pa krenuli na Premantursku cestu.



Tijekom vožnje su mu prijetili tražeci novac, ali Gilgova nespretnost s pištoljem bila je Marinkoviceva prilika za oslobadanje i bijeg od otmicara. Pucao je i ubio vozaca Popovica, a Gilga ranio u podlakticu. "Audi" je uslijed meteža koji se odvijao u vožnji izletio s ceste, a Marinkovic je zaustavio vozilo koje je slucajno naišlo Premanturskom i tako došao do pulske policije, gdje je ispricao nevjerojatnu pricu o otmici, pucnjavi i oslobadanju.

Tragovi koji su pronadeni u "audiju" i oko njega ipak su sve potvrdili, a Odvjetništvo je ocito procijenilo da se radilo o nužnoj obrani pa Marinkovic za ubojstvo Popovica i ranjavanje Gilga nije optužen.

Iz izvora bliskih istrazi, ciji se detalji drže u velikoj tajnosti jer je rijec o djelicu velike medunarodne akcije razbijanja krijumcarskog narkolanca "Balkanski ratnik", doznajemo da su u prtljažniku "audija" pronadeni lopata i crna vreca koji su navodno trebali poslužiti za iskapanje velike kolicine dobro skrivenog novca.



Od otmice pa do danas Dino Marinkovic ima policijsku zaštitu, za razliku od njegovog prijatelja Massima Moratta koji je zajedno s Marinkovicem lanjskog prosinca bio meta dvojice napadaca, Aleksandra Ausilija (39) iz Rijeke i Denisa Dukica (34) iz Pule, koji su u Morattov dom u Šišanu takoder došli po novac.

No, Moratto je tada ubio Ausilija i teško ranio Dukica. Istražitelji su ova dva slucaja odmah povezali sa zbivanjima u kriminalnim krugovima koji su se uzburkali nakon uhicenja Puljanina, odnosno Rakljanca Anastazija Martincica (38) u Urugvaju s 2,1 tonom kokaina.

To je uhicenje pak oznacilo djelomicno objelodanjivanje informacija o "Balkanskom ratniku", akciji koju uz suradnju više zemalja vode srpska sigurnosna služba BIA i americka DEA. Kao narucitelja i glavnog organizatora krijumcarenja te pošiljke kokaina za Europu srpske su vlasti naime oznacile crnogorskog biznismena Darka Šarica, kojem je nakon bijega u Srbiji i drugim zemljama blokirana vrlo vrijedna imovina.


Podijeli: Facebook Twiter