Otac i kci iz Pule krivotvorili dokumente ukradenih vozila?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne smijem vam ništa reci, žao mi je. Tako su mi rekli, a tako mi je savjetovao i odvjetnik", kratko je na naše pitanje da nam kaže nešto o navodnoj umiješanosti njega i njegove kceri Margarite u šverc skupocjenih ukradenih automobila odgovorio sinoc Nedžad Bajrami, aktualni predsjednik Vijeca romske nacionalne manjine u Istarskoj županiji.

Naime, Odjel za organizirani kriminal splitske policije prekinuo je lanac krijumcarenja luksuznih automobila koji su, kako se navodi, cinili Nenad Stipanovic (39) iz Ogulina te 42-godišnji Nedžad Bajrami iz Pule i njegova 20-godišnja kci Margarita. Splitska policija zaplijenila je vozila i uhitila pomocnike skupine po nalogu medunarodog Interpola. U pitanju su tri BMW-a, dva SUV-a bavarskog proizvodaca, modeli X5 te jedan skupi crossover, BMW X6. Vozila su ukradena u Sloveniji te jedan X5 u Srbiji. Automobili su pronadeni u Makarskoj, Kaštelima i Zagrebu kod svojih novih vlasnika koji su tako ostali i bez novaca i bez BMW-a.

Nedžad Bajrami, Margarita i Nenad Stipanovic nisu izravno krali skupocjene terence, vec su bili zaduženi za krivotvorenje dokumentacije. Tereti ih se za više kaznenih djela krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitih podataka kroz krivotvorenje šasija. Naime, ukradenim automobilima šasija je prekucana, a krivotvoreni papiri glase na njihova imena. Za pozamašnu proviziju oni su imali obvezu otici s kupcima do stanica za tehnicki pregled te osigurati da sve prode bez komplikacija. Kupci su do terenaca došli javljajuci se na oglase o njihovoj prodaji, a navodno nisu znali da su ukradeni. Prema pisanju portala Indeks.hr, trojku se tereti da su luksuzna vozila nabavljali tijekom 2010. i 2011. godine te da su kupcima predavali krivotvorene strane racune s lažnim podacima te krivotvorene njemacke knjižice vozila. Policijska istraga, medutim, još nije okoncana te se navodno traga za drugim clanovima kriminalne skupine ukljucene u kradu i šverc luksuznih vozila u regiji.



Nedžad i Margarita Bajrami clanovi su Vijeca romske nacionalne manjine Grada Pule, a Margarita je pak javnosti poznata po istupu u Glasu Istre 2010. jer joj je Policijska uprava istarska odbila izdati vozacku dozvolu, odnosno odbila je njezinu fotografiju na kojoj je imala hidžab, tradicionalnu muslimansku maramu. (M. Ko., M. Ma.)


Podijeli: Facebook Twiter