Otac i kci Bažon najbolje posolili sardele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednikom natjecanja u veslanju batanama na petom Memorijalu Gina Tomašica u nedjelju je proglašen Fažanac Sergio Filipic, koji je za nagradu dobio istarski pršut i pehar. Batana cup održao se na fažanskoj rivi u sklopu manifestacije Ca ribari znaju na kojoj su, uz batane, glavna tema bile slane sardele.

Petorica natjecatelja Batana cupa krenula su s rive, a njihov je zadatak bio preveslati put do bove koja se nalazi u Fažanskom kanalu te se vratiti na rivu. Drugi je na cilj stigao Sergio Tomašic te dobio pehar i ovcji sir, a na trecem je mjestu završio Franko Keršin, koji je, uz pehar, dobio kanistar vina.



Posjetitelji Fažane su poslije podne mogli, uz ovo uzbudljivo natjecanje posveceno fažanskom poznatom ribaru Ginu Tomašicu preminulom prije pet godina, pogledati i revijalno jedrenje batanama po Fažanskom kanalu, u kojem su  sudjelovali fažanski jedrilicarski klub Brioni, udruga Kuca o batani te Udruga za ocuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodogradevne prošlosti iz Mošcenicke Drage. Fažanska je nacelnica svim sudionicima podijelila zahvalnice te butelju vina.

Ljubitelji slanih sardela na rivi su mogli kušati sardele koje su pripremili ucesnici osmog izdanja fažanske Škole soljenja sardela. Oko stotinu polaznika škole još je u svibnju, uz pomoc mentora, mjesnih ribara, posolilo sardele te ih odnijelo kuci.



U nedjelju su ih donijeli posjetiteljima na degustaciju, a šesteroclani žiri -  koji se zbog velikog broja limenki slanih sardela, cak 45, podijelio u dvije grupe - ocijenio je kvalitetu. Maslinarka Marina Orlic, glazbenik Livio Morosin i ribarica-mentorica Jasna Dujmovic ocjenjivali su uratke polovice natjecatelja, a drugu polovicu degustirali su vinar Dario Marceta, predstavnica fažanskih privatnih iznajmljivaca Ljiljana Šokcevic te profesor kuharstva, ujedno i predsjednik žirija, Ljudevit Sabo.

Svaka grupa odabrala je po tri najbolja, a zajedno su odlucile o najboljima od najboljih. Pobjednicima su proglašeni Lucija i njen otac Petar Bažon, drugo je mjesto osvojio cetrnaestogodišnji Dražen ?okovic, a trece Dragica i njena unuka Anika Derocchi.



Pobjednici su na poklon dobili plakete od maslinovog drva. Simbolicno su nagradeni i najmlada natjecateljica, dvogodišnja Leona Tomašic, i najstariji ucesnik Ivan Licul, koji ima 75 godina.

Inicijator Škole soljenja sardela, radijski novinar Budimir Žižovic rekao je da je osmo izdanje jedinstveno jer su svi sudionici uspjeli položiti ispit u soljenju sardela, a organizatorica manifestacije, direktorica fažanske Turisticke zajednice Melita Perokovic zahvalila se svim natjecateljima, mentorima i žiriju.

Mjesni su ribari na molu preko puta crkve svetog Kuzme i Damjana posjetiteljima pokazivali svoje vještine u pletenju i krpanju mreža, oplitanju bocuna i bokobrana, a brojnima su i davali savjete o soljenju sardela. Vesele su fažanske umirovljenice uprilicile ribarnicu kakvu se moglo naci u tridesetim godinama prošlog stoljeca, na kojoj su prodavale sardele.

Za najmlade je bila organizirana radionica suvenira s morskim motivima, a u bazenima su mogli su pogledati i životinje koje žive u fažanskom plicaku. Brojne posjetitelje zabavljao je duo Emanon.


Podijeli: Facebook Twiter