Osvježite staro racunalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ova teška vremena snagu treba prije tražiti u nadogradnji, a ne u kupovini novog racunala. Nadogradnja racunala nije jednostavan zadatak. Treba biti dobro informiran o racunalu koje ce se nadogradivati, jer industrija relativno cesto mijenja standarde u svojem napretku pa neka starija racunala jednostavno nece moci primiti dijelove koji su trenutno dostupni na tržištu. Savjete o nadogradnji cemo poceti od najjednostavnijih nadogradnji i onih koje se najcešce dogadaju.



Tvrdi disk

Prostora za pohranu podataka vecini korisnika nije nikad dovoljno i vjerojatno je da ce za svoje racunalo trebati dokupiti dodatni tvrdi disk. Vec nekoliko godina standard za povezivanje diskova na racunalo je SATA (Serial ATA). Valja provjeriti koje konektore ima maticna ploca racunala koje ce se nadogradivati.

Klasicni rotacioni diskovi danas se nude s vrlo velikim kapacitetom po povoljnim cijenama. Neki proizvodaci poput Western Digitala imaju spore diskove s malom potrošnjom energije, koji služe za pohranu podataka i nisu prakticni za rad. Dakle, ako se disk kupuje iskljucivo za smještanje podataka kao što su fotografije i video materijali (koji nece biti obradivani na tom disku), takvi spori diskovi su idealni. Malo koštaju i nude ogroman kapacitet. Za sve ostalo valja razmisliti o brzim 7200 o/min diskovima. Kapacitet bi svaki korisnik trebao izabrati sam prema dubini svog džepa i svojim potrebama.

Zadnja i prilicno zanimljiva opcija je kupovina SSD-a. Ti uredaji za pohrani nemaju pokretnih dijelova i slicni su flash memoriji; brzina citanja i zapisivanja podataka uglavnom im je puno veca od standardnih tvrdih diskova, ali im je i cijena znatno viša. No, ako imate snažno racunalo relativno novijeg datuma koje želite dodatno ubrzati, nije loša ideja kupiti SSD kapaciteta 64 ili 128 gigabajta i na njega instalirati operativni sustav, što ce znatno ubrzati rad racunala.



Memorija

Jedan od najboljih nacina za ubrzavanje rada racunala je nadogradnja kolicine radne memorije. Nažalost, standardi za tu komponentu se izmjenjuju brže nego za tvrde diskove. Trenutno je aktualan standard DDR3, ali je sveprisutan i cijenom vrlo povoljan DDR2. Ako vaše racunalo koristi jedan od tih standarda, treba samo pogledati na maticnoj ploci koliko utora je popunjeno i zatim u prirucniku maticne ploce po kojem kljucu se mogu dodavati cipovi. Provjeru zauzetih utora i vrstu memorije u maticnoj ploci je moguce napraviti izvrsnim besplatnim programom CPU-Z. Može ga se pronaci na stranici www.cpuid.com.

Prilikom kupovine memorije savjetujemo vam da se vodite po principu 'što manje modula, to bolje.' Iako je teško odrediti neko pravilo, prije cete naici na probleme korištenjem tri ili cetiri memorijska modula nego samo jednog ili dva. Takoder, da bi osigurali stabilan rad pokušajte upariti module istog kapaciteta i performansi. U praksi to znaci da se cesto više isplati umjesto, primjerice, starog memorijskog modula od 512 MB kupiti dva nova od jednog gigabajta (a stari posve izbaciti), nego nadokupiti još tri modula kapaciteta 512 MB.

Graficka kartica
Promjenom graficke kartice najviše ce profitirati oni koji se vole igrati na svojim racunalima. Nažalost, i na ovom polju se u zadnjih nekoliko godina promijenio standard, no prošlo je vec toliko vremena da se racunala sa starijim AGP utorom za graficke kartice gotovo i ne isplati nadogradivati. Shodno tome na tržištu je vec teško pronaci AGP graficke kartice.

PCI Express kartica se može nadograditi na dva nacina. Prvi je jednostavno kupiti noviju, bržu i bolju graficku karticu te zamijeniti njome staru, a drugi je, ako to maticna ploca dopušta, dodati identicnu karticu postojecoj i spojiti ih medusobno. Nvidia takav nacin rada grafickih kartica naziva SLI, a AMD na svojim proizvodima to naziva Crossfire. Nedostaci ovakve nadogradnje su nužnost kupovine kompatibilne graficke kartice, nužnost posjedovanja kompatibilne maticne ploce i posjedovanje dovoljno jakog napajanja da izdrži potrošnju dvije graficke kartice. Prednost je iskorištavanje starog hardvera te niža cijena nadogradnje.

Kao i zadnjih nekoliko godina tržištem vladaju dva proizvodaca, AMD/ATI i Nvidia. Ako tražite graficku karticu srednjeg razreda, AMD tu ima nešto bolju ponudu, dok je u domeni najjacih kartica na tržištu Nvidia u prednosti.

Procesor

Nadogradnja procesora je danas najmanje vjerojatna jer se socketi prilicno brzo mijenjaju. Uglavnom je snaga centralnog procesora više nego dovoljna za neko duže razdoblje. Zamjena procesora je isplativa jedino u slucaju kada je prvotno kupljen neki procesor niže klase koji se vrlo brzo pokazao nedostatnim, npr. Celeron ili Athlon naspram procesora Core ili Phenom. U tom slucaju ce zamjena biti moguca i isplativa. Naravno, prije kupnje valja konzultirati prirucnik maticne ploce ili web stranicu proizvodaca (što je još bolje) za kompatibilnost maticne ploce s novijim procesorima.



Maticna ploca

Izmjena maticne ploce je vrlo rijetka nadogradnja. Uglavnom, kada se krece na takav pothvat, to je u sklopu velikih nadogradnji zajedno s procesorom i memorijom, što cini vecinu vrijednosti racunala. Zadržati se može eventualno graficka kartica, ako nije prestara, i diskovi te kucište i periferija. Preporucujemo da se u takvim slucajevima nadogradi i tvrdi disk, jer nove generacije diskova pružaju bitno bolje performanse od onih starih nekoliko godina, a i pouzdanost im je veca - s podacima ne valja riskirati.


Podijeli: Facebook Twiter