Osvježite dom bojama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Topli ljetni dani su pravo vrijeme za unošenje malih promjena u životni prostor, koje ce ga uciniti zanimljivijim i svježijim. Razliciti su nacini na koje ovo možete postici, ali jedan od najbržih i najjednostavnijih bit ce osvježenje bojama!

Bez obzira koliko ste pristaša umjerenih i neutralnih boja, primjenom kojih cete jednostavno uskladiti sve elemente uredenja i opremanja, igra bojama stvorit ce dinamiku i novu dimenziju prostora u kome živite. Za upuštanje u ovakvu igru potrebno je samo malo hrabrosti, a rezultat ce biti više nego zadovoljavajuci. Boje su dio naše svakodnevice, pozitivno utjecu na psihu i dobro raspoloženje te ih je preporucljivo primijeniti u uredenju interijera.

Ukoliko ne planirate mijenjati namještaj i na taj nacin unijeti nove boje u svoj dom, obavezno to ucinite licenjem zidova. Na ovaj ce nacin promjene ugodaja i doživljaja prostora biti ocite i kvalitetne. Odabir boje zidova ovisit ce o vec postojecim elementima interijera, eventualnim nedostacima prostora, koji se primjenom pravilno odabrane boje mogu opticki korigirati, te osobnom ukusu i sklonosti odredenim bojama.

Nježne nijanse žute, narancaste, zelene ili plave možete primijeniti na svim zidovima boravka, spavaonice ili djecje sobe. Boja nece biti dominantna u prostoru vec ce se uklopiti u stvaranje ukupnog dojma. Kombinacija dvaju razlicih boja u istom prostoru može takoder biti vrlo diskretna i nenametljiva ukoliko primjenite nježne nijanse. Naizmjenicnom primjenom jedne i druge boje stvorit ce se koloristicki sklad i ritam koji ce svakako biti ugodan oku.

Primjena intenzivnijih nijansi boja npr. crvene, žute, ljubicaste, zelene, plave itd. namece odredene odnose koji moraju bit uskladeni kako bi bili uspješni. Preporucljivo je obojati samo jednu plohu zida u prostoru ovakvom intenzivnom bojom npr. dio ili cijeli zid dnevnog boravka na kome se nalazi tv s komodom i policama. Obojani zid postaje dominantni dio interijera, koji se doživljava kao velika slika s koloristickom pozadinom i uklopljenim elementima namještaja. Detalji poput presvlaka za stolice, jastucica razbacanih na trosjedu ili dekorativnih predmeta, mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi prostora obavezno moraju biti u nježnim i smirujucim bojama (bež, svijetlo žuta, svijetlo zelena, boja breskve ili bijela).

Nizak prostor ucinit ce te opticki višim bojanjem stropa u svijetliju nijansu od boje zidova. Isto tako, visoki prostor vizualno cete sniziti primjenom tamnije nijanse boje stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojanjem dužih zidova svijetlom bojom, a onih kracih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan nacin cete korigirati veliku širinu prostora. Dijelove stana orijentirane na sjever ili sa vrlo malo svjetla i osuncanosti bojite žutom bojom kako biste stvorili dojam sunceve svjetlosti u njemu.

Vlastiti ukus i sklonost odredenim bojama važan su faktor za odabir i stvaranje ugodnog ambijenta za boravak. Hladnije boje poput nijansi zelene, plave ili ljubicaste nece biti dobar odabir za temperamentnije osobe, koje ce se bolje osjecati u okruženju toplih boja poput žute, narancaste ili crvene. Dakle, uz uvjete koje postavljaju elementi prostora, a to je uskladivanje novih boja s postojecim, suocite se i s vlastitim karakterom, odaberite pravu boju za vas i osigurajte ugodan i atraktivan životni prostor.

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter