Osvježenje u hrvatskom umjetničkom prostoru

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Samostalna izložba Vice Tomasovića "Sve živo" otvorena je u galeriji Luka i subgaleriji MUL, a moći će se razgledati do 4. srpnja.

- Slike i objekti koje Vice predstavlja na ovoj izložbi u HDLU-u Istre, donose bitno osvježenje u hrvatskom umjetničkom prostoru koji je zadnjih nekoliko godina uglavnom zgušen slikarstvom tzv. novih figuracija ili novih hiperrealizama. Tomasović nudi slikarstvu alternativu naizgled nadrealističke provenijencije, ali mišljenja sam da se prije radi o svojevrsnom manirizmu koji se u Tomasovića realizirao kao svojevrsni diskurzivni odgovor na spomenute realizme, ali i cjelokupnu hrvatsku likovnu scenu. Umjetnici nadrealizma prošlog stoljeća nisu bili imuni na utjecaje manirizma koje susrećemo kod Salvadora Dalija, Maxa Ernsta ili Yvesa Tanguya pa naznake takvog stvaralaštva logično pronalazimo i u Tomasovića, ali za komponente nadrealističkog ozračja bitniji je njegov cjelokupni imaginarij kojeg čine minuciozno izrađena maštovita bića biljnog i životinjskog porijekla od kojih neka poprimaju ljudske oblike i karakteristike, a svojim kretanjima, međusobnom isprepletenošću i magijsko-simboličkom impostacijom bez sumnje zazivaju iskustva nadrealističkih autora, napisao je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

Vice Tomasović nakon završene Opće gimnazije u Splitu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje je diplomirao 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Oper Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Pule, Ministarstva kulture RH, Istarske županije i sponzora. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter