"Osvježena" predstava "Histri" sutra u Nezakciju

Prizor iz predstave
Prizor iz predstave

Predstava "Histri" za koju adaptaciju teksta i režiju potpisuje Petra Blašković ponovno će se održati na Nezakciju ovoga petka s početkom u 21 sat, uz besplatan ulaz. Tko je bio Epulon i kako su živjeli tadašnji Histri doznat će publika u predstavi koja oživljava povijest na autentičnoj lokaciji i bavi se tada aktualnom tematikom.

Predstava je nastala prema tragediji "Epulon", tekstu anonimnog autora s početka 19. stoljeća. Događaji o kojima predstava govori sežu u daleku 177.g.pr.Kr, a odlučujuća bitka u kojoj su Histri poraženi odvijala se upravo na Nezakciju. Projekt je zamišljen tako da publika sudjeluje u direktnom kontaktu s glumcima koji će oživjeti život i običaje starih Histra prije i za vrijeme rimske okupacije. Uvijek inovativna redateljica i glumica Petra Blašković ove je godine pripremila mnoge preinake kojima je unaprijedila i prilagodila dosadašnju izvedbu u svrhu boljeg razumijevanja materijala.

Predstava "Histri" edukativna je i korisna, a u njoj mogu uživati sve dobne skupine. Ove su godine uvedene brojne inovacije i nove informacije o Histrima. Ovo je treća godina za redom da se event na Nezakciju održava u sklopu Dana Antike. U glavnim ulogama su glumci iz Pule i Osijeka: Franjo Tončinić, Dominik Karakašić, Zoja Poropat, Šandor Slacki, Jasna Petković, Sedina Cerovac, Miro Cerovac, Kristijan della Bernardina, Elena Orlić, Lino Brozić i glumac Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci  - Denis Brižić, te brojni statisti i polaznici gladijatorske škole Spetacula Gladiatoria.

Glazbu za predstavu potpisuje Dario Marušić, a nadopuna scenske glazbe djelo je dua Ognjen Jovanović i Bika Blaško. Supervizorica i savjetnica oko povijesnog dijela histarskog života je dr. Kristina Mihovilić. 

Kostimografkinja predstave je Marina Sršen, frizure je oblikovala Katja Velkavrh, a vizažistica Ivna Škoro. Event će upotpuniti i gastro doživljaj antičke i histarske kuhinje za čiju je rapsodiju zadužen chef Dušan Černjul.

Program je realiziran u suradnji Arheološkog muzeja Istre, Turističke zajednice grada Pule i TZ općine Ližnjan. Program su pomogli Zračna luka Pula i G.T.T. Istra d.o.o.

Vrata Nezakcija otvaraju se u 20 sati. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter