Osvjetljenje zidina pocetkom 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa gradnje javne rasvjete na Motovunštini u planu je postavljanje osvjetljenja za gradske zidine, koje uz one dubrovacke predstavljaju najocuvaniji fortifikacijski sustav u Hrvatskoj. Za tu je namjenu u opcinskom proracunu predvideno 120 tisuca kuna. Do konca listopada izradit ce se projekti, a potom ce se raspisati javni natjecaj za izvodenje radova, kaže opcinski nacelnik Slobodan Vugrinec.

Dotad ce se završiti sanacija preostala dva segmenta zidina, stoga se ocekuje da ce zidine novo osvjetljenje dobiti pocetkom iduce godine. Prije toga skinut ce se sloj zemlje koji prekriva podnožje zidina, do razine "nogostupa" otkrivenog prije nekoliko godina kad je sondiran teren u sklopu priprema za sanaciju. Uklonit ce se izmedu pola metra i metar zemljanog sloja, ovisno o dubini "nogostupa" na Barbacanu, istocnom dijelu zidina. Ondje su vec, probno, postavljene dvije svjetiljke da bi se vidjelo kako ce buduca iluminacija izgledati. "Radi se o ekološkoj rasvjeti, koja ce osvjetljavati samo zidine i nece prouzrociti svjetlosno zagadenje okoline", kaže Vugrinec.

Uz to, u proracunu Opcine 15 tisuca kuna osigurano je za izgradnju javne rasvjete u Svetom Bartolu, 30 tisuca kuna za onu na podrucju Brkaca, 35 tisuca Motovunu i 20 tisuca kuna za javnu rasvjetu na Kaldirštini. Dosad je proširena javna rasvjeta na Monteu u Brkacu i dijelu Kaldira. Stoga na podrucju Brkaca predstoji još njena gradnja u Rušnjaku, Labinjanima, Kolarima, Siroticima, Ravnu i Tikelima, na Kaldirštini u Štefanicima, Bertošicima, Lazama i Valentima, proširit ce se u Melonima, a u Motovunu ce se ona graditi izmedu Barbacana i Borga.


Podijeli: Facebook Twiter