Osvijetljena dva simbola rudarske baštine

Rudarski šoht
Rudarski šoht

U povodu obilježavanja 96. godišnjice Labinske republike, povijesnih događaja iz daleke 1921. godine, Labin izgleda svečarski i drugačije.

Uz mnoga događanja, kulturnog, sportskog, edukativnog i zabavnog karaktera, jučer su drugu godinu zaredom osvijetljena i dva najveća rudarska spomenika na području grada. Učinjeno je to na lokaciji zvanoj Pjacal, gdje je osvijetljeno nekadašnje rudarsko dizalo, takozvani Šoht, te spomenik rudaru borcu, u centru grada.

Spomenik rudaru borcu je, bez dvojbe, najveći javni spomenik na Labinštini, kako dimenzijama, tako i značenjem.

Činom osvjetljavanja ta dva labinska diva, rudarska ostavština dodatno je došla do izražaja. Oba su osvijetljena u 18 sati i svijetlit će cijelu noć, a ponavljat će se svakodnevno sve do kraja idućeg tjedna. Prvi je ovo korak Grada u tom smjeru, jer su već spremni idejni projekti za trajno osvjetljavanje ovih labinskih simbola.

Za stanovnike Labina, grada koji je nastao na i zahvaljujući rudarenju, svaki događaj o rudarima budi emocije, tako je bilo i pri osvjetljavanju dva labinska rudarska diva, jer rudari su bili upravo to, divovi vrijedni divljenja. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter