Osvijetlite kuhinju atraktivnom rasvjetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnoviji trendovi u uredenju interijera tretiraju kuhinju kao centralno mjesto okupljanja obitelji, pa blagovaonica i boravak izrastaju iz samih kuhinjskih elemenata ili se jednostavno integriraju s njima.

Ovakva naglašena koncepcija kuhinjskog prostora namece dodatne zahtjeve, a jedan od njih je zasigurno kvalitetno i atraktivno osvjetljenje, koje ce pri tome zadovoljiti i sve funkcionalne zahtjeve vezane uz radne procese.

Kuhinja, a osobito njen radni dio, trebaju biti kvalitetno osvijetljeni. Prirodna i umjetna rasvjeta nužne su zbog što bržeg i preciznijeg obavljanja poslova u ovom prostoru, ali i zbog ugodnijeg ambijenta, koji ce boravak u kuhinji uciniti isto tako ugodnim.



Osnovno pravilo pri postavljanju rasvjete u kuhinji je izbjegavanje pozicija kojima ce se stvoriti mogucnost zasjenjenja radne plohe vlastitim tijelom, odnosno primjena frontalne postave rasvjete u odnosu na radnu plohu. Kako bi se ispunili ovi zahtjevi, rasvjetna tijela mogu biti integrirana u donju bazu gornjih elemenata ili postavljena na zid ispod njih.

Kuhinja može biti radna te se u njoj obavljaju samo radni procesi ili stambena, pa se u istom prostoru, uz pripremu hrane, ona i poslužuje.

Trendovski imperativi namecu upravo stambenu kuhinju kao obavezno rješenje. Rješavanje rasvjete u ova dva tipa kuhinje istovjetno je u zadovoljavanju kriterija za osvjetljenje radnih ploha, ali razlicito u atraktivnosti i konacnom efektu, koji u stambenoj kuhinji mora biti apsolutno naglašen.



Radne kuhinje su najcešce sastavni dio manjih stanova te svojom kvadraturom ne zauzimaju puno prostora. Ovakve kuhinje uglavnom nemaju prirodnu rasvjetu, pa umjetna treba biti postavljena na nacin da zadovolji sve potrebe i olakša radne procese.

Centralna rasvjeta ovakvog prostora je nužna, ali se preporucuje da joj oblik i dimenzija budu diskretni. Malim prostorom nužno ce dominirati kuhinjski elementi, pa ce centralno postavljeno rasvjetno tijelo na stropu biti potpuno nezamjetljivo. Njegova uloga je iskljucivo funkcionalna.

Radne plohe poželjno je osvijetliti dodatnom rasvjetom postavljenom na zidove ili gornje elemente. Dekorativna rasvjeta ovakvog tipa kuhinje ovisi iskljucivo o njenom položaju u stanu. Ukoliko je smještena u odvojenoj niši, dekorativnost nece biti osobito zamijecena.



Direktan vizualni kontakt s blagovaonicom ili dnevnim boravkom otvara mogucnosti za poigravanje svjetlosnim efektima smještenim po gornjem rubu kuhinje, indirektnom rasvjetom skrivenom u vratima kuhinjskih elemenata ili atraktivnom rasvjetom nape.

Stambene kuhinje, kao prostor u kome se intenzivno boravi, osim funkcionalnih svjetlosnih zahtjeva, moraju zadovoljiti i one estetske.

Istaknuta rasvjetna tijela, koje namecu najnoviji trendovi, dopuštaju centralno postavljanje naglašenih lustera, koji se isticu neobicnim oblicima, dimenzijama ili raskošnim i blještavim završnim obradama.



Rasvjetna tijela, koja su prije bila rezervirana iskljucivo za prostore blagovaonice ili boravka, postaju sastavni dio dekorativne opreme kuhinjskog prostora. Osim toga, kao naglašeno rasvjetno tijelo kuhinje, pocinje se koristiti napa nad štednjakom, postavljenim obicno u izdvojenom "otoku" kuhinjskih elemenata. Napa, svojim dizajnom, podsjeca na moderan luster te osim usisavanja zraka ima izraženu svjetlosno – dekorativnu ulogu.

Svjetlosni efekti u spuštenom stropu, indirektna rasvjeta kuhinjske fasade ili ruba radne plohe, pretvaraju kuhinju u izrazito moderan i atraktivan prostor.

Mogucnost odvojenog reguliranja svakog od svjetlosnih izvora, stvarat ce razlicita lica ovog prostora i dati mu novu prostornu dimenziju.

Igra svjetla i najnovijeg dizajna, doista ce pretvoriti kuhinju u centralno mjesto okupljanja obitelji te ce se trendovi, koji su prolazni i cesto nefunkcionalni, u ovom slucaju pokazati kao pravi izbor! (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter