Osvijestiti ulogu koju su žene imale u pokretu otpora

S konferencije u Trstu
S konferencije u Trstu

Na konferenciji za medije koja je održana u Trstu, predstavnici Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule javnosti su predstavili projekt "Women of the Resistance" (Žene u Pokretu otpora). Cilj projekta je osvijestiti javnost o ulozi koju su žene imale u Pokretu otpora, te dodatno osnažiti demokratske i antifašističke vrijednosti za koje su se one borile.

Zajedno s još šestero partnera iz Slovenije i Italije, upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan i viši stručni suradnik za međunarodnu suradnju Andrej Pevec medijima i javnosti su približili aktivnosti  projekta, među kojima se ističu više od šezdeset radionica u srednjim školama na području triju zemalja. Zaklada ih je dosad već provela tri; u Buzetu, Labinu i Poreču, a s održavanjem istih će nastaviti i u narednim mjesecima po drugim istarskim gradovima. U sklopu projekta će se održati i natječaj za kratki video ili pisani uradak, edukativna ekskurzija, te međunarodna konferencija u Udinama koja će ukazati na problem brisanja uloge žena u službenim ratnim historiografijama.

Inače, projekt "Žene u Pokretu otpora" temelji se na priči o mladoj Tršćanki i partizanki Mariji Antonietti Moro, koja je tijekom 2. svjetskog rata radila kao medicinska sestra na granici između Italije i bivše Jugoslavije. Prije nekoliko godina, njezina je kćer pronašla majčin dnevnik na temelju kojeg je nastao dokumentarni film. Isti će biti predstavljen na završnom događaju projekta zakazanog za 21. travnja u Trstu.

Počasni gosti manifestacije, Gianni Torrenti, pročelnik za kulturu, sport i solidarnost regije Friuli Venezia Giulia, te Fabiana Martini, zamjenica gradonačelnika Trsta, naglasili su pozitivan utjecaj takvih projekata za razvoj pograničnih područja. U tom kontekstu, Torrenti je istaknuo važnost projekata civilnog društva za razvoj zajednice. Martini je dodala da putem zajedničke akcije i međusobne podrške oko tema koje nas ujedinjuju, lakše nadilazimo probleme koje dijelimo, a takvo je što moguće samo uz znanje i razumijevanje naše zajedničke povijesti.

Projekt je financiran iz programa Europa za građane te se provodi na području Hrvatske, Slovenije i Italije (regija Friuli Venezia Giulia). Nositelj projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a partneri, osim Zaklade, su i Istarska Županija, Bonawentura Societa Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT). Ukupna vrijednost projekta je 90.000,00 eura. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter