"Osvetiti se zbog svetinje ne može se bez puno krvi"

S promocije "Osvetinja" Amira Aalagića, drugi zdesna (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
S promocije "Osvetinja" Amira Aalagića, drugi zdesna (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

"Osvetiti se zbog svetinje ne može se bez puno krvi," pojasnio je pulski pisac Amir Alagić naslov svog prvog romana "Osvetinje", koji je jučer premijerno predstavljen na pulskom Sajmu knjiga. Prethodno je autor pročitao zlogukovu pjesmu, kojom započinje njegov prvijenac.

Urednik i izdavač Nenad Popović ispred nakladničke kuće Durieux rekao je da ovo jako dobar roman za čitanje.

- Roman sam doživio kao jednu od generacijsku knjigu ili knjigu jedne generacije koja je između 12. i 20. godine života (Alagić je rođen u Banja Luci 1977. godine op. a. ) doživjela jedan užas, u trenutku kad je duša najmekša, kad su odjekivale granate, kad je u svakoj pori vladala grubost, jednoobraznost i, prije svega, beznađe. Ja ovu Amirovu prozu smatram čistim dokazom da je to generacija stvarno bez nade, bez unutarnje nade. Preporučujem ovu knjigu starijima koji žele razumjeti novu generaciju i to, prvo, jer je knjiga lijepa, a drugo, jer će svakome otključati zašto nas je naslijedila generacija oborena pogleda, kazao je Popović.

Kazavši da je struktura ovog romana prilično kompleksna i ima kružnu radnju, pulski etnolog i književnik Andrea Matošević rekao je da kod Amira nema nade da će se stvari razriješiti dobro, ali ima jako dobrih spisateljskih rješenja, dodavši da je Amir pisac vrlo brušena stila koji izrazitu pozornost posvećuje detalju.

Autor je na kraju pročitao i poglavlje "Treći lik" u kojem se, kaže, čista duša uspijeva isprljati. Autor tu poetski vuče paralelu između masline usred šume i djeteta ćelave glave, rođenog bez ijedne dlake na tijelu. Amir Alagić je 2010. godine objavio zbirku međusobno povezanih priča "Pod istim nebom". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter