Osveta, zavist i požrtvovnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prica o osveti, zavisti i požrtvovnosti sa sretnim završetkom, tako bi se ukratko mogla opisati radnja predstave "Siroce" multinacionalne kazališne grupe Theatre de la feuille koja je pred osamdesetak gledatelja izvela predstavu u tvrdavi Casoni Vecchi i ovo je bila njihova hrvatska premijera. Prica je to stara 2600 godina i prva je kineska storija prevedena u Europi, a izvorni joj je naziv "Siroce obitelji Zhao".

U staroj i podijeljenoj Kini, kralj na nagovor jednog savjetnika odluci pobiti obitelj drugog savjetnika, no jedna od sestara uspijeva preživjeti te rodi dijete koje spašava doktor. To je dijete zadnje iz obitelji Zhao, cega je svjestan i doktor koji ubija svoje dijete kako bi mali Zhao živio i nastavio svoju lozu. Osveta za pokolj obitelji stiže pred kraj i Zhao, što je suprotno od izvorne price, postaje kralj dok doktor cini samoubojstvo, ali ne zbog razocaranja, vec zbog zadovoljstva što je njegov usvojeni sin postao kralj.

Nevjerojatno je kako su ne baš jednostavnu pricu mladi kazalištarci uspjeli sažeti u izvedbu koja traje nešto više od pola sata vremena i još joj dodati neke svoje elemente. Veci dio predstave je na engleskom no uvod i epilog price objašnjeni su na hrvatskom, dok osim dijaloga, znacajnu ulogu igraju i pokreti glumaca. Iako prica dolazi s dalekog istoka, u njoj se mogu naci neki detalji koji živo podsjecaju na druge poznate price, primjerice kada kralj, doznavši da je mali Zhao preživio, nareduje da se moraju pobiti sva djeca do godine dana starosti.

Publika je Theatre de la feuille gledala i slušala u tišini, da bi ih na kraju nagradila dugim pljeskom. Da si barem malo približe mirise i okuse daleke nam Kine, prije i nakon predstave gledatelji su mogli kušati pravi kineski caj od jasmina

Glumacku ove skupine osnovane u Parizu cine Elisabetta Spaggari, Geoffrey Armour, Pierre Filiez, Jung Ju Kim, Frane Meden i Wong Chun Tat koji potpisuje i režiju predstave iako su svi glumci pridonijeli osmišljavanju izvedbe. Zato je redatelj, zahvalno se obrativši publici nakon toplog prijema, ovo njihovo djelo nije nazvao predstavom vec "dijeljenjem".


Podijeli: Facebook Twiter