Osveta ili paranoja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava hotelskog poduzeca Maslinica koristi smanjenje obujma posla da bi iz osvete otpustila radnike koji su tužili tvrtku zbog neisplacenog prijevoza, tvrdi voditeljica Ureda Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitic.

Prokurator u Maslinici Goran Zahtila odbacuje optužbe i tvrdi da ce svi otpušteni biti vraceni kada se u listopadu poveca broj gostiju.

Cvitic je o ovom slucaju izvijestila javnost na temelju podataka dobivenih od sindikalne povjerenice Admire Žakule i radnika koji su u njenom uredu tražili zaštitu od, kako kaže, mobinga.

- Sezonski radnici koji godinama rade u Maslinici i koji su prethodnih godina radili dokle god je hotel bio otvoren, a to znaci i do studenog, ove godine s poslom završavaju pocetkom rujna. Nekim radnicima kojima se obecavalo da ce biti primljeni u stalni radni odnos odgovara se: "Ništa od toga, zahvali sindikatu", navodi voditeljica Ureda SIK-a.

- U subotu zatvaramo hotel Narcis jer nema gostiju. Što bih ja kao poslodavac trebao uciniti s ljudima koji nemaju posla? Medu onima koji su poslani kucama ima onih koji su tužili i onih koji nisu. Svi ce biti pozvani na svoja radna mjesta kada se 2. listopada kapaciteti ponovno popune, tvrdi Zahtila.

Cvitic sumnja u iskrenost njegovih tvrdnji i kao novu metodu sindikalne borbe najavljuje pokretanje inspekcijskog nadzora, za što, veli, SIK ima dovoljno materijala.

- Neka inspekcija slobodno dode. Sindikat iskorištava gužvu za pritisak na nas. Prevršili su sve mjere, rekao je Zahtila i najavio sudsku tužbu.

Napetost izmedu dviju strana traje od lipnja, kada se radnicima na potpis nudio formular s izjavom o povlacenju tužbe, što je 20-ak od 200-tinjak zaposlenih prihvatilo. Sindikat je tvrtku tužio zbog neisplacenog dijela naknade za prijevoz na posao tijekom tri godine. Gotovo isto toliko proteklo je od podizanja tužbe pa su pocetna potraživanja s kamatama narasla na tri milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter