Osunčana riva i 500 kilograma dagnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon višednevnih oborina i nevremena, nedjelja je u Umagu osvanula pokrivena teškim oblacima koji su s odmakom dana polako nestajali prepustivši mjesto suncu. Proslava 140. godišnjice prvog izgrađenog restoran-hotela u Istri - "Al Cervo D Oro" u Umagu, kao i završetka uspješne turističke sezone mogla je nesmetano započeti na umaškoj Novoj obali. Štandovi i stolovi spremno su čekali namjerne i nenamjerne šetače, a duet Babalu je veselim ritmom glazbe najavio početak fešte. U velikoj teči krčkale su se dagnje, a za drugim štandom točilo domaće vino lokalnih vinara.

Biciklisti i pješaci, domaći i turisti

Od podneva počeli su pristizati turisti u grupama, biciklisti i mještani te se gostiti do mile volje jer su se dagnje i vino nudili besplatno. Častili su iz Turističke zajednice i Grada Umaga povodom odlične turističke sezone i rekordnih rezultata koje je Umag ostvario zahvaljujući angažmanu i suradnji svih građana. Stoga je fešta i zamišljena kao jednodnevni susret na kojem bi svi zaslužni, Umažani i turisti, proveli zajedno ugodan dan u druženju i priči uz čašicu dobrog istarskog vina na ispraćaju ljeta.

Vrijedni dečki iz Obrta za morski ribolov "Vladimir Bašić" bez prestanka su miješali i dodavali nove dagnje u teču jer se tražio tanjur više, ali nam je glavni kuhar Leo Badurina objasnio da nema mjesta strahu - osigurano je 500 kilograma školjki i, što je najvažnije, kiša je prestala. Pogled u teču je skrbno bacio i direktor Turističke zajednice Umaga Milovan Popović, zadovoljan situacijom u loncu, ali i oko njega.

Kiše nisu otjerale goste

- Lijepo je vidjeti ovoliko ljudi na fešti. Pribojavali smo se nevremena, ali nas je sreća poslužila. Sezona je bila izuzetno dobra i naši su građani zaslužili da im se na simboličan način odužimo. Kiše nisu otjerale goste i drago mi je vidjeti ih u ovolikom broju. Prave postsezonske, jesenje priredbe u organizaciji Turističke zajednice nam tek predstoje i nadamo se da će to privući novi val gostiju koji obožavaju naše riblje specijalitete spravljene od listova, jer uskoro kreću Dani švoja, rekao nam je Popović i pridružio se zamjeniku gradonačelnika Ivanu Belušiću koji je opušten uživao u sunčanom danu i ugodnoj atmosferi. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter