Osumnjičenik priznao ubojstvo Njemcova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osumnjičenik za sudjelovanje u likvidaciji ruskog oporbenog čelnika Borisa Njemcova krajem veljače priznao je ubojstvo, prenose u nedjelju ruske agencije pozivajući se na moskovsku sutkinju Nataliju Mušnikovu.

Moskovske vlasti su ranije optužile dvojicu muškaraca, Anzora Gubaševa i Zaura Dadajeva, za sudjelovanje u ubojstvu 55-godišnjeg Njemcova, od kojih je Dudajev bio pripadnik policijiskog bataljuna "Sever", dijela snaga ministarstva unutarnjih poslova u Čečeniji. Njemcov, bivši zamjenik ruskog premijera ubijen je u središtu Moskve 27. veljače navečer dok je s ukrajinskom manekenkom šetao preko mosta nedaleko od Kremlja. Mušnikova je priopćila da je Dadajev priznao sudjelovanje u ubojstvu te mu odredila pritvor do 28. travnja.

"Osim njegovim priznanjem, sudjelovanje Dadajeva u počinjenju zločina potvrđeno je dokazima prikupljenim u sklopu istrage tog kaznenog djela", kazala je sutkinja. Sveukupno je u sudnicu u Moskvi uvedeno petero muškaraca, a trojica još nisu optužena te se oni tretiraju kao osumnjičenici, kazala je glasnogovornica suda Ana Fadejeva. Gubašev i Dadajev, koji dolaze iz nestabilnog područja Sjevernog Kavkaza, uhićeni su u subotu rano ujutro. Njih dvojica dulje su vrijeme živjela u Moskvi, kazao je za Interfax jedan obavještajni dužnosnik sa Sjeverog Kavkaza, prenosi njemačka agencija dpa. Jedan od osumnjičenika je Gubašev brat Šagid, a ostala dvojica identificirana su kao Ramzan Bakajev i Tamerlan Eskarhanov. Ruski mediji pišu da su dvojica optuženih Čečena locirana zahvaljući snimkama nadzornih kamera i telefonskih zapisa kao i svjedočanstava "pripadnika službi sigunosti" koji su se na mjestu ubojstva "slučajno zatekli". Dadajev je služio deset godina u jedinici "Sever", prenose ruski mediji pozivajući se na Alberta Barakajeva, tajnika vijeća za sigurnost Ingušetije. Prema Barakajevu, Gubašev and Dadajev uhićeni su u Ingušetiji gdje žive njihove obitelji. Neki od suradnika Njemcova, koji se posljednjih godina premetnuo u otrog kritičara predsjednika Vladimira Putina, tvrde da Kremlj nastoji izvući korist iz njegove pogibije te poručuju da će biti zadovoljni tek onda kada tužitelji pronađu naručitelja ubojstva, a ne samo izvršitelje. Za sada se istražitelji ništa ne govore o tome za koga su radila petorica uhićenih. Nekoliko vrlo popraćenih likvidacija u Rusiji, uključujući i mučko ubojstvo novinarke Ane Politkovskaje, pripisivalo se plaćenim ubojicama sa sjevernog Kavkaza, no nikada nisu bili identificirani naručitelji ubojstava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter