Osumnjičenici za napade u Bostonu braća Čečenci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utvrđen je identitet dvojice osumnjičenika za napad na bostonskom maratonu, to su braća čečenskog podrijetla, islamske vjere, Tamerlan Carnajev (26) ubijen u noći na petak, i njegov mlađi brat Džohar (19) koji je u bijegu.

Muškarac koji se predstavio kao njihov otac, rekao je da njegovi sinovi nisu krivi i da su bili »uhvaćeni u stupicu«.

»Po mojem mišljenju, specijalne službe su uhvatile moje sinove u stupicu jer su revni muslimani«, rekao je Anzor Carnajev za agenciju Interfax iz prijestolnice Dagestana, Mahačkale.

Lokalna televizija kojoj se povjerio njihov ujak Ruslan Carni javlja da su braća Carnajevi odrasli u Kirgistanu. Po policijskom izvoru koji je htio ostati anoniman, ruski su državljani. U Sjedinjenim Državama žive više godina.

»Žao mi je što su to učinili«, rekao je Carni o napadu na bostonski maraton u ponedjeljak. »To nema smisla, to nije moguće, ne mogu vjerovati«, rekao je.

Braća su s obitelji pobjegla iz domovine tijekom čečenskog sukoba u 90-im.

Bostonski osumnjičenik slavio islam, neovisnost Čečenije

Džohar Carnajev, osumnjičenik za napade eksplozivom u Bostonu, posjećivao je internetske stranice islamističkih skupina i druge koje pozivaju na neovisnost Čečenije, pišu mediji u petak na temelju njegova profila objavljenog na društvenoj mreže na ruskom jeziku.

Brojni komentari na ruskom i engleskom jeziku osvanuli su na Carnajevljevoj stranici na mreži VK u petak nakon što je identificiran kao osumnjičenik za postavljanje eksploziva na bostonskom maratonu.

Američka policija počela je masovni lov na 19-godišnjeg Carnajeva pošto je sinoć ubijen njegov stariji brat. Na stranici Džohar Carnajev piše da je 2011. završio Cambridge Rindge and Latin School, javnu školu u Cambridgeu u Massachusettsu te da je osnovnu školu pohađao u Mahačkali, glavnome gradu Dagestana, ruske pokrajine koja graniči s Čečenijom.

No njegov ujak Ruslan Carni kazao je za CNN da su braća odrasla u Kirgistanu i da su u Sjedinjene Države došla prije osam godina, piše agencija AFP.

Džohar Carnajev na svojem profilu poručuje da govori engleski, ruski i čečenski, da je »islam« njegov svjetonazor, a prioriteti »karijera i novac«.

Postavio je linkove na videosnimke boraca u sirijskome građanskom ratu te na islamske internetske stranice s naslovima kao »Selam, narode, islam je moja vjera« i »Nema Boga do Alaha«.

Povezan je sa stranicama koje pozivaju na neovisnost Čečenije koja je 90-ih godina izgubila dva rata za otcjepljenje od Rusije.

Džohar Carnajev pokazao je da ima smisla za humor jer je postavio vic kojim se šali na račun pripadnika manjine s južnog Kavkaza gdje dva desetljeća traju nemiri u ruskim republikama s muslimanskim življem, Čečeniji, Dagestanu te Ingušetiji.

»Voze se Čečenac, Ingušetijac i Dagestanac. Pitanje glasi: Tko je za volanom?, pita Carnajev i odgovora »Policija«.

Strip u slikama prikazuje njegova brata Tamerlana kako trenira boks uz podnaslov »Boksat ću za putovnicu«.

Tamerlan Carnajev je predstavljen kao student na sveučilištu Bunker Hill College u Bostonu koji je želio postati inženjer no prekinuo je studije kako bi trenirao za boksačko prvenstvo National Golden Gloves.

Trenirao je u klubu Wai Kru Mixed Martial Arts i vozio Mercedes. Otkrio je i da bi radije na Olimpijskim igrama branio boje Sjedinjenih Država nego Rusije, osim naravno Čečenije ako bi bila neovisna.

Džoharov kolega iz srednje škole, Eric Mecado, ispričao je za CNN u petak da Džohar »nikada nije pokazao ni najmanji znak zloće koji bi mogao upućivati da bi bio sposoban počiniti tako nešto«.

Mladi Džohar Carnajev nije se družio s Amerikancima, otkriva njegov profil. »Nemam nijednog američkog prijatelja. Ne razumijem ih«, piše.

Policija intenzivno traga za Džoharom Carnajevom koji je na fotografijama objavljenima nakon napada na maraton prikazan s bijelom bejzbolskom kapom na glavi. Za njim je pokrenuta velika potjera u bostonskom predgrađu Watertownu.

Na terenu u Watertownu su i agenti FBI-a, a državna policija Massachusettsa ranije je priopćila da će ići od vrata do vrata u potrazi za osumnjičenim.

Također je upozorila stanovnike tog predgrađa da osim policije nikoga ne puštaju u kuće i stanove te da stoje podalje od prozora. Očevici u tom bostonskom pregrađu izjavili su ranije da su njime odjekivale eksplozije i pucnjava.

Na MIT-u ubijen policajac

Policajac koji je radio na bostonskom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) ubijen je u noći s četvrtka na petak u školskom kampusu.

Policija na MIT-u istražuje pucnjavu i izdala je upozorenje za čitav kampus. "Pucnjevi su prijavljeni u blizini zgrade 32 koja je trenutno okružena pripadnicima odgovarajućih sigurnosnih agencija", priopćio je MIT, upozoravajući studente da ostanu unutra i drže se daleko od tog područja.

Još nije službeno potvrđeno je li ubojstvo policajca u kampusu povezano s potjerom za bombašima, ali, po pisanju američkih medija, neke naznake upućuju na to.

U dvije eksplozije koje su u ponedjeljak odjeknule blizu ciljne crte maratonske utrke u Bostonu poginulo je troje ljudi, ozlijeđeno preko 180 osoba, a sedamnaest žrtava je u kritičnom stanju.

Američki mediji pisali su, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su sastojci jedne bombe postavljeni u ekspres lonac naguran u ruksak, a da je druga bila sličnog dizajna. Smatraju također da se radilo o tempiranim bombama.(Hina; Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter