Osumnjičeni terorist uhićen u Sarajevu bio je šef obavještajne službe ISIL-a

(N. O. RADIĆ)
(N. O. RADIĆ)

Osumnjičeni za terorizam Mirsad Kandić kojega su vlasti Bosne i Hercegovine pronašle i izručile SAD-u iznimno je opasna osoba i jedan od ključnih ljudi terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u kojoj je bio šef obavještajne službe, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo službeno potvrdio kako je Kandić dan ranije izručen američkom pravosuđu koje je za njim tragalo još od 2014. a ustvrdio je kako je to osoba iz samog vrha strukture zloglasne terorističke organizacije.

"On je bio šef obavještajne službe ISIL-a", kazao je Mektić dodajući kako je Kandić jedan od trenutačno najtraženijih terorista na svijetu za kojim su godinama bezuspješno tragale brojne obavještajne službe diljem svijeta.

Prema dostupnim informacijama, Kandić je rođen na Kosovu 1981., a godinama je živio u SAD-u i posjedovao je američku "zelenu kartu". Na popisu je osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa od 2014. a dvije godine kasnije za njim je izdana međunarodna "crvena tjeralica".

Za lociranje Kandića, Mektić je najzaslužnijom označio Obavještajno-sigurnosnu agencija BiH (OSA).

Koliko je to bila komplicirana operacija ilustrirao je podatkom kako je Kandić imao desetak lažnih identiteta i osobnih dokumenata s kojima je nesmetano ulazio i boravio u državama poput Njemačke, Britanije i Turske a tamošnje sigurnosne službe ga nisu uspjele otkriti.

U BiH je ušao s krivotvorenom ispravom na ime Ivana Popovića, a po zemlji se kretao pod lažnim identitetom Edina Radončića.

Pokušavao je zavarati trag pa su ga obavještajci nekoliko puta locirali ali i gubili.

Na kraju je ipak pronađen u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica gdje je i uhićen 4. srpnja i od tada je bio u ekstradicijskom pritvoru po crvenoj Interpolovoj tjeralici izdanoj na zahtjev američkog pravosuđa 2016.

Mektić je ustvrdio kako je Kandić obavljao najodgovornije zadaće u operacijama ISIL-a, od novačenja terorista preko provjera osoba koje su trebale izvršiti terorističke napade u ime te organizacije do izrade naprava za takve napade.

"On je bio mozak te terorističke organizacije", kazao je Mektić dodajući kako će tek uslijediti objava detaljnih informacije koje će pokazati koliko je Kandić bio opasan.

U BiH se nakon njegova izručenja istraga nastavlja a cilj joj je utvrditi koje su sve osobe činile sastavni dio mreže koja mu je davala potporu u skrivanju.

Mektić je istaknuo kako je ovaj slučaj jasan dokaz da BiH neće tolerirati nikakve terorističke aktivnosti niti osobe povezane s terorizmom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter