Osumnjičena prevarantica vreba nove žrtve?

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Još u travnju  2013. godine objavili smo priču o slučaju starije i nemoćne osobe Nevenke M. iz Premanture za kojom su bespomoćno tragali njeni rođaci, koji su nam se obratili zbog straha da je život njihove sestrične ugrožen. Naime, u svojim su izjavama decidirano tvrdili da je njihova rođakinja, 52-godišnja Nevenka inače osoba s invaliditetom, žrtva okrutne prijevare dotične Milene Žalac koja je s Nevenkom potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju, a nakon čega je gotovo cijela Nevenkina imovina prodana u bescjenje.

Po tvrdnjama rođaka, sve se odvijalo po formuli tako da je Milena nekako stupila u kontakt s Nevenkom i ubrzo o njoj preuzela svu brigu, nakon čega su sve veze s rodbinom bile prerezane. Sporno je bilo što, kako su tvrdili rođaci, Nevenka nije svojevoljno pristala na prodaju svoje imovine, a posljednja dva kupoprodajna ugovora potpisala je otiskom kažiprsta, iako je riječ o pismenoj osobi.

U pitanju pola milijuna eura

Iako o tome ne postoje službeni zapisi, procjenjuje se da je Nevenka kao žrtva prijevare izgubila imovinu vrijednu oko pola milijuna eura, a kako su tada tvrdili rođaci svu imovinu je preuzela Nevenkina uzdržavateljica koja je njome kasnije raspolagala i prodavala je.

Iza svih ovih tvrdnji o kojima su svojevremeno izvijestili i Policijsku upravu istarsku i nadležno Općinsko odvjetništvo rođaci Nevenke M. stoje i danas, tvrdeći da je njihova rođakinja bez sve imovine ostala u kratkom roku pod jako sumnjivom okolnostima te da se, kada su je zadnji puta vidjeli, potpuno fizički i psihički promijenila.

Sada su se opet obratili našoj redakciji no, ovaj put nisu željeli u javnost izaći s imenima, premda su to učinili prije godinu dana, jer vele da "se ne žele više naslikavati te da bi se nečija druga imena trebala naći u novinama, a ne njihova".

- Ogorčeni smo na cjelokupan sustav, odnosno na institucije kojima smo se obraćali sa svojim saznanjima, a niti jednom nas nitko nije kontaktirao, niti pozvao na razgovor, niti je itko zatražio da dajemo ikakve iskaze. Imamo pravo sumnjati da se radi o dobro organiziranoj i umreženoj skupini u kojoj su sudjelovali i neki predstavnici institucija, te da je "mozak" cijele operacije netko drugi, jer sva je dokumentacija kod kupoprodaje bila odlično pravno potkrijepljena, a sumnjamo da je gospođa Žalac bila kadra to sastaviti tako stručno.

Tko je sve u lancu prijevare?

Naime, njihove sumnje idu u smjeru da je Milena bila tek jedna od glavnih "operativki" u lancu.

- Želimo istaknuti da nas jedino u ovom slučaju zanima naša rođakinja o kojoj ni dalje ne znamo apsolutno ništa, a zadnji puta smo je sasvim slučajno sreli u ljeti 2013. godine na Bunarini, kada se nalazila u automobilu s Milenom Žalac. Nevenka se razveselila kada me je vidjela i pokušala je otvoriti prozor od auta, čak smo se uspjeli i poljubiti, a Milena je stalno spuštala prozor, nakon čega je nastavila voziti dalje, priča nam jedan od rođaka.

Obitelj dalje tvrdi da dotična Milena Žalac već im nove žrtve, jer je već duže vrijeme mještani Premanture viđaju kako "vodi brigu" o jednom starijem bračnom paru, pa sumnjaju da bi i njih mogla zadesiti ista sudbina kao i njihovu rođakinju". Također, do njih su stigle i informacije da Milena Žalac njihovu rođakinju s kojom ima ugovor o doživotnom uzdržavanju namjerava smjestiti u jedan starački dom u Zagrebu.

Za pomoć su se još 2012. godine obratili Centru za socijalnu skrb, a lani su o svemu izvijestili i policiju, te Općinskom državno odvjetništva tražeći da zaštite njihovu rođakinju koja je nakon potpisivanja sumnjivog ugovora o uzdržavanju udaljena od svoje imovine i obitelji. Vele da povratnih informacija kako napreduje istraga od nadležnih institucija nikada nisu dobili.

Liječnička "receptura" za pomoć

Međutim, mi smo uspjeli dobiti odgovor Općinskog državnog odvjetništva koje nam je potvrdilo da provode istražne radnje. Iako nisu u mogućnosti u ovoj fazi istrage otkrivati imena, pa čak ni inicijale osumnjičenih, općinski državni odvjetnik Vlatko Ivandić kazao je "da nakon provedenih izvida od strane djelatnika policije i državnog odvjetništva, državno odvjetništvo provodi dokazne radnje u kaznenom predmetu protiv hrvatske državljanke (1962. godište) zbog pet kaznenih djela lihvarskog ugovora iz čl. 233. st. 1. Kaznenog zakona te protiv hrvatske državljanke (1985. godište) zbog jednog kaznenog djela lihvarskog ugovora iz čl. 233. st. 1. Kaznenog zakona".

To je zasad jedina informacija koju odvjetništvo u ovom trenutku može dati, no analizirajući zakonske članke na koje se odvjetništvo poziva, jasno je da se istraga provodi zbog pronevjere i lihvarskog ugovora. Rođaci vele da se Milena i dalje predstavlja kao Nevenkin skrbnik, no da ona to nikada nije bila proglašena što se, navode, vidi i u Matičnom listu, a dobili su i potvrdu iz pulskog Centra za socijalnu skrb.

Između ostalog sumnjaju da je Milena do svojih žrtava dolazila uz posredništvo i pomoć jednog liječnika koji bi u svojoj ordinaciji starije i nemoćne koje je liječio upućivao baš na Milenu, preporučujući je kao osobu koja će im pomoći. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter