Osudujemo prikaz Tita kao diktatora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Zajednice društava Josipa Broza Tita Istarske županije na sjednici u cetvrtak oštro je osudilo najnovija nastojanja da se Tita prikaže kao diktatora, odnosno pokušaja da se njegov lik i djelo doslovce popljuju.

Povod ovakvom reagiranju je ponajviše aktualna televizijska igrano-dokumentarna serija "Tito" Antuna Vrdoljaka, ali i nekoliko priloga i emisija emitiranih u povodu 30. obljetnice Titove smrti, poput primjerice emisije "Otvoreno", priloga u Dnevniku HRT-a, pa cak i TV kalendara.

Dok ga neki omalovažavaju i pljuju, spomenuto društvo ce i dalje raditi na afirmaciji lika i djela Josipa Broza Tita, a svibanjski su dani za takve aktivnosti najaktualniji. Na obljetnicu Titove smrti, 4. svibnja, delegacija pulskog društva položila je cvijece na Titov spomenik u Kumrovcu, a po dogovoru unutar zajednice, svake godine u ime svih istarskih društava to cini jedno lokalno društvo.

Do kraja mjeseca slijede dva tradicionalna svecarska obilježavanja uspomene na Josipa Broza Tita. Uobicajeni Dan mladosti - dan radosti ovaj ce se put u Kumrovcu obilježiti 22. svibnja, a prema informacijama iz lokalnih društava, koja samostalno organiziraju odlaske na tu feštu, iz Istre bi toga dana u Kumrovec trebalo stici preko tisucu ljudi s dvadesetak autobusa.

Odmah nakon kumrovecke fešte, 24. svibnja trebali bi u Fažani poceti ovogodišnji Titovi dani i potrajati sve do kraja mjeseca.

Predsjedništvo je imenovalo programski odbor za ovu manifestaciju, koja bi se trebala sastojati od sportskih, izložbenih, kulturnih i drugih programa, te od velikog skupa gradana na svecanom otvorenju manifestacije.

Zajednica je primila dva novoosnovana društva Josipa Broza Tita nastala reorganizacijom bivšeg jedinstvenog društva na Bujštini. Tako, uz nove clanice - društva Novigrad te Grožnjan-Oprtalj - u Istri sada djeluje ukupno jedanaest lokalnih društava Josipa Broza Tita: u Bujama, Umagu, Buzetu, Pazinu, Labinu, Puli, Rovinju, Porecu te u zajednickom društvu Fažana-Svetvincenat-Vodnjan.


Podijeli: Facebook Twiter