Osudeni za drogu radi u pulskom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravosudni policajac pulskog zatvora Damir Šijan (45) vracen je na staro radno mjesto unatoc cinjenici da je bio pravomocno osuden zbog posjedovanja droge. Njegove kolege kao i upravitelj pulskog zatvora Tihomir Marovic u prvom su mahu ostali konsternirani i bez teksta, ali se odluka Ministarstva pravosuda morala ispoštovati.

Istina, Šijan je odmah poslan na godišnji odmor, a nakon isteka, od prije nekoliko dana, uredno obnaša posao pravosudnog policajca.

Droga u autu

Vijest da se netko opet zaposlio i ne bi imala neku težinu da Šijan svojedobno nije bio osumnjicen za dilanje droge. I to nikome drugome nego zatvorenicima i pritvorenicima pulskog zatvora. Naposljetku je 2. veljace 2006. godine u Županijskom sudu u Puli zbog posjedovanja droge osuden na cetiri mjeseca zatvora.

Da se pulski zatvorenici drogiraju bila je top vijest 2005. godine. Droga je pronadena u zatvoru, ali tko ju je unosio - ostala je tajna. I tako sve dok pulski policajci 16. lipnja 2005. nisu zaustavili automobil Peugeot 305 za cijim je upravljacem sjedio Šijan.

U automobilu su mu pronašli dva paketica heroina i logicno da je postao glavni osumnjicenik za unos droge u zatvor. U jednom paketicu bilo je 0,49, a u drugom 0,63 grama heroina, i to uz škare, žlicicu i drugi "alat" za raspacavanje droge. Šijan je završio u pritvoru, no ostaje tajna zašto je pritvor izdržavao u karlovackom zatvoru.

Negodovanje nadredenih

Uskoro je osuden na cetiri mjeseca zatvora, a relativno blagu kaznu izreklo mu je vijece kojem je predsjedao sudac Damir Krpan, i to upravo zato što se nije moglo dokazati da je drogu i dilao. Tvrdio je da je droga za njegove, osobne potrebe pa je i osuden zbog posjedovanja. Da mu se dokazalo da se bavio dilanjem zasigurno bi dobio vecu zatvorsku kaznu.

Nakon što je izdržao kaznu Šijan se poželio vratiti na staro radno mjesto uz tvrdnju da mu to zakon omogucava jer je kazna bila manja od šest mjeseci. Medutim, njegovi nadredeni su odbijali mogucnost ponovnog zaposlenja pa je pulski odvjetnik Radivoj Macešic-Biscuoli krenuo u pravnu bitku dokazujuci da je njegov klijent u pravu. Pokrenuo je službenicki postupak zatraživši i zaštitu zakonitosti.

- Istina je. Šijan je vracen na svoje prijašnje radno mjesto. Iskoristili smo sve zakonske mogucnosti, a što se tice odštete, vjerujem da cemo se nagoditi s Ministarstvom - rekao nam je prekjucer Šijanov odvjetnik.

Naime, Šijan traži gotovo 500.000 kuna odštete jer smatra da je zakinut što nije odmah vracen na posao. Iako smo upit o ovom slucaju poslali i Središnjem uredu za zatvorski sustav pri Ministarstvu pravosuda, do objave teksta odgovor nismo dobili.


Podijeli: Facebook Twiter