Osuđeni jer su odbili izdati sobu gej paru

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Britanski Vrhovni sud odbacio je u srijedu žalbu pobožnog kršćanskog para koji je odbio izdati sobu dvojici homoseksualaca u svom hotelu, priopćivši da njihov postupak predstavlja diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

U svojoj odluci sud navodi da taj slučaj i pravna pitanja koje je pokrenuo pokazuju "koliko smo daleko stigli u priznavanju istospolnih veza". Kršćanski par smatra da ne bi smjeli biti prisiljeni omogućavati parovima koji nisu u braku da dijele isti krevet budući da na to gleda kao na grijeh. Također, tvrde da su diskriminirali homoseksualce samo "neizravno", jer bi isto tako odbili izdati sobu heteroseksualcima koji nisu u braku.

Sud je odbacio njihov argument priopćivši da su ti homoseksualci u građanskom partnerstvu, zajednici istospolnih parova koju priznaje britanski zakon i koji joj daje slična prava kao i heteroseksualnom braku.

"Brak i civilno partnerstvo postoje da bi priznali i ohrabrili stabilne, predane, duge veze", navodi se u sudskoj odluci. "Sada kada napokon istospolni parovi mogu osnovati zajednicu koja je jednaka braku, dobavljači robe i sve druge službe trebaju ih tretirati na isti način", ističe sud.

Istospolni parovi moći će se vjenčati od 2014. godine u Engleskoj i Walesu, u skladu s novim zakonom koji je usvojio britanski parlament u srpnju ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter