Osuđena vlasnica buldoga koji je izgrizao dječaka

Američki buldog preskočio je ogradu vile Oktava i teško ozlijedio 11-godišnjeg dječaka (M. SARDELIN/Arhiva)
Američki buldog preskočio je ogradu vile Oktava i teško ozlijedio 11-godišnjeg dječaka (M. SARDELIN/Arhiva)

Njemačka državljanka Lena-Marie Fahrmann (32) čiji je američki buldog 2014. godine u Rojnićima kod Barbana napao i izgrizao 11-godišnjeg dječaka nanijevši mu teške ozljede uvjetno je  osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine, te će, pored već plaćenih 27 tisuća eura, isplatiti odštetu dječaku u iznosu od 20.000 eura.

Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Puli izrečena vlasnici pet godina starog psa koji je 7. lipnja 2014. između 20 i 21 sat u Rojnićima, budući da nije bio pod adekvatnim nadzorom, preskočio ogradu i na javnoj površini napao dječaka. Američki buldog je tada jedanaestogodišnjeg dječaka iz Barbana izgrizao po licu i tijelu nanijevši mu višestruke ugrizne rane po glavi, lijevoj nozi te oguljotine i ozljede slabinskog dijela leđa, ozljede koje su zbirno okvalificirane kao teške naravi.

Pas agresivne naravi

Državno odvjetništvo zbog toga je vlasnicu psa, koja je u inkriminirano vrijeme boravila u apartmanu u Rojnićima kao turist, optužilo da je iz nehaja, olako misleći da njezin pas, inače jake tjelesne građe i agresivne naravi prema nepoznatim osobama, neće preskočiti ogradu i napasti druge ljude, počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Odvjetništvo je prvotno zatražilo da se Njemica kazni jednogodišnjom bezuvjetnom zatvorskom kaznom, no nakon što je na glavnoj raspravi 5. svibnja saslušan otac dječaka i nakon što se Njemica očitovala o krivnji i pristala obeštetiti dječaka, izmijenilo je prijedlog kazne.

Ta je izmjena o sankciji uslijedila nakon što je otac dječaka na glavnoj raspravi kazao da u ovom postupku na ime naknade štete potražuju ukupno 350.000 kuna. Budući da je vlasnica američkog buldoga obitelji dječaka ranije već platila 27.000 eura, obitelj je u ovom postupku tražila još 20.000 eura. Ujedno, otac dječaka kojemu je sada 13 godina, na suđenju je izjavio da ne želi da okrivljena Njemica bude osuđena na zatvorsku kaznu, ali da se pridružuje kaznenom progonu koji protiv nje vodi Općinsko državno odvjetništvo u Puli.

Vlasnica psa na sudu je izjavila da se osjeća krivom i izrazila iskreno žaljenje zbog nemilog događaja te je pristala obeštetiti dječaka, odnosno njegovu obitelj s još 20.000 eura. Stoga je državno odvjetništvo odustalo od bezuvjetne zatvorske kazne i od suda zatražilo da se 32-godišnjakinja kazni uvjetnom zatvorskom kaznom s rokom provjeravanja od četiri godine te da u roku od mjesec dana od donošenja presude uplati na oštećenikov račun 20.000 eura. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter