Osudena trgovkinja koja nije htjela Romkinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jako sam zadovoljna. Ova ce presuda pomoci ne samo meni, nego i mnogim drugima", kaže Lidija Ignac koja je, zajedno sa svojom školskom kolegicom Željkom Balog, smogla hrabrosti tužiti trgovkinju koja ih je odbila primiti na strucnu praksu zbog samo jednog razloga - zato što su Romkinje!

Ovaj ružan dogadaj odigrao se prije dvije godine, a sud u Varaždinu nedavno je donio presudu da im trgovkinja mora isplatiti odštetu te utvrdio da je rijec o diskriminaciji u podrucju obrazovanja i to na temelju etnicke pripadnosti.

- Bila sam tužna i povrijedena, bojala sam se da cu pasti razred jer je strucna praksa obavezna, ispricala je druga djevojka, Željka Balog, na presici što ju je organizirao Centar za mirovne studije.

Presuda varaždinskog suda povijesna je prekretnica jer prvi put jedna domaca sudska instanca potvrduje ono što je opce poznato - da je romska nacionalna manjina u Hrvatskoj diskriminirana. Do sada je presude u kojima se "dijagnosticira" diskriminacija Roma u Hrvatskoj, donosio samo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Nepojmljivo je da trgovkinju, koja na praksu nije željela primiti "Ciganke", kako ih je nazvala, nije tužila Gospodarska škola u Varaždinu cije su ucenice Željka i Lidija. Njihova razrednica, doduše, zauzela se za djevojke i pronašla im praksu u drugom ducanu, no ni ona nije prijavila ocitu diskriminaciju.

Statistika Ureda puckog pravobranitelja pokazuje da se gradani Hrvatske najviše žale na diskriminaciju temeljem rasne i etnicke pripadnosti. Polovica pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj izjavila je da je doživjela neki oblik diskriminacije, a cetvrtina ispitanih hrvatskih gradana iskazala je predrasude prema clanovima manjinskih zajednica. (Vesna ROLLER/NL)


Podijeli: Facebook Twiter