Osudena 93 clana 'Ndranghete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devedeset tri osobe su osudene, a 34 puštene na slobodu u cetvrtak nakon sudskog procesa koji se vodio protiv pripadnika 'Ndranghete u Reggio Calabriji, nakon kojega je otkriveno novo lice kalabreške mafije, manje razdvojene u klanove i bolje organizirane od ostalih mafijaških grupa.

Najteža presuda, zatvorska kazna od 14 godina i osam mjeseci, izrecena je 65-godišnjem Giuseppeu Commissu, koji je jedan od glavnih mafijaških šefova.

81-godišnji Domenico Oppedisano ili Capocrimine, koji je bio zadužen za održavanje reda i pravila unutar zlocinacke organizacije, osuden je na deset godina zatvora, unatoc tomu što je državni odvjetnik tražio 20.

Na optuženickim je klupama bilo ukupno 120 osoba koje je optužnica teretila za mafijaško zlocinacko djelovanje ili za povezanost s mafijom.

Operacija širokih razmjera protiv clanova 'Ndranghete pokrenuta je 13. srpnja 2010. Tijekom akcije je privedeno oko 300 osoba za koje se sumnjalo da su mafijaši.

Državno odvjetništvo zatražilo je ukupno 1.600 godina zatvora za clanove kalabreške mafije, no sud je za 93 osudenika na kraju donio presudu o izdržavanju ukupno 568 godina zatvora. Državno odvjetništvo tvrdi da je 'Ndrangheta prisutna na svim kontinentima, no da je njezino sjedište na Kalabriji.


Podijeli: Facebook Twiter