Osuda izjave Vesne Pusić o "smjenjivanju malog"

Vesna Pusić (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Vesna Pusić (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Odluka ministrice kulture Andree Zlatar Violić da smijeni savjetnika za medije Milana F. Živkovića zato jer je iznio podatak da se u Ministarstvu razmišlja o reformi pristojbe HRT-a i dalje izaziva reakcije javnosti, a novo ulje na vatru dolila je i potpredsjednica HNS-a, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazavši da je ministrica kulture pogriješila samo utoliko što "nije na vrijeme izbacila tog malog van".

Izjavu Vesne Pusić osudila je jučer pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubićić. Izjavu danu za Novu TV Ljubičić nije čula, ali je protiv takvog načina komuniciranja u medijima.

- Takvi komentari asociraju na netrpeljivost, poticanje agresivnosti i nasilje i protiv sam toga, kazala je Ljubičić.

Na adresu Zlatar Violić otišlo je prosvjedno pismo grupe novinara, intelektualaca i predstavnika scene civilnog društva od kojih veći dio s Ministarstvom kulture zajednički radi na oblikovanju buduće medijske strategije.

Potpisnika je za sada oko stotinu, a potpisi i dalje stižu. Pismom se iskazuje oštro protivljenje smjenjivanju Milana F. Živkovića s funkcije na kojoj je, kako se kaže, radio savjesno i kompetentno te se od ministrice traži da svoju odluku još jednom preispita u kontekstu javnog interesa, a ne stranačkog ili pak korporativnog.

U pismu se ističe i da je Živković u svom radu pokazao razumijevanje problema novinarstva i poštovanje prema profesiji, ali i prijeko potrebnu inicijativu i hrabrost u prokazivanju i pokušaju rješavanja problema i krize novinarskih medija.  

- Ako znamo da je Milan Živković podržao glas struke da bezuvjetno smanjenje PDV-a na tiskane medije nema smisla jer taj čin predstavlja samo još jedno prelijevanje novca u džepove medijskih tajkuna, ako znamo da je sudjelovao u radu tribina na kojima se ocijenio protuzakonitim tzv. RPO-status (lažni honorarni status, u kojemu je već najmanje 400 novinara, a koji se drže u pokornosti jer ih se može trenutačno i bez ikakvih posljedica otpustiti) i napokon, ako znamo da se vaš savjetnik svojim radom zamjerio izdavačima i upravama najvećih medijskih kuća u našoj zemlji - koje, ujedno, imaju višegodišnju praksu manipuliranja i dezinformiranja - nameće se sljedeći zaključak: Također se sugerira da je Živković smijenjen zato jer su njegov rad i namjera da popravi stanje u medijima smetali umreženim koruptivnim interesima, a potpuno iskonstruirana i podmetnuta afera oko prijedloga novog modela financiranja HRT-a iskorištena je kao zgodan povod, piše u pismu upućenom ministrici kulture.

Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje očekuje i zahtijeva da nakon najave smjene Milana F. Živkovića ne prestane rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima koji su nužni da potaknu kvalitetnije novinarstvo u Hrvatskoj čije su današnje glavne odrednice nastavak tabloidizacije, trivijalizacije i sve veća dominacija zabavnog novinarstva. (S. PAVIĆ, T. PONOŠ)


Podijeli: Facebook Twiter