Osuda fašistickom spomeniku u Pazinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Oštro osudujemo povijesni revizionizam, kao i postavljanje fašistickog spomenika na groblju Moj mir u Pazinu", kazao je Tomislav Ravnic na sjednici predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije održane u cetvrtak u Pazinu.

To nisu bili mucenici jer su napravili veliko zlo u Istri koje se ne može zaboraviti, pojasnio je Ravnic koji je zatecen nedavnim postavljanjem spomenika poginulim talijanskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu na pazinskom groblju.

Povodom prije nekoliko godina podignutog spomen-obilježja u Cižama (izmedu Katuna Trviškog i Škropeti) poginulim fašistima iz motovunskog garnizona, predsjedništvo SAIŽ-a traži da nadležna tijela utvrde imena poginulih na tom mjestu, uklone ploce s imenima onih koji tu nisu poginuli, a ostale ploce ostave, ali uz dodatnu plocu na kojoj ce jasno stajati napomena da su pripadali fašistickoj vojsci.

SAIŽ ce zatražiti od istarskih zastupnika u Saboru da pokrenu pitanje realizacije Deklaracije o antifašizmu koju je donijelo to najviše predstavnicko tijelo gradana Hrvatske. "Nismo zadovoljni samo s krasnim primanjima naših udruga, vec tražimo od vlasti da se konacno riješi status antifašistickih boraca te da se, bez oportunizma ili zastajkivanja zbog desnicara, odredi prema vrijednostima antifašizma", kazao je Ravnic.

Na sjednici je najavljena inicijativa zajednickog obilježavanje posebnih žrtava rata teško mucenih od strane fašista, Ruže Petrovic iz Cera i Francesce Bodi iz Rovinja, kako bi pokazali da fašisticki režim nije birao nacionalnost žrtava. Najavljene su proslave Dana ustanka naroda Hrvatske te 70. obljetnice utemeljenja Prve istarske partizanske cete koja ce se održati u Brgudcu 18. kolovoza. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter