Ostvaren turisticki rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo je najbolja i rekordna turisticka sezona u Hrvatskoj", objavila je u srijedu u Opatiji premijerka Jadranka Kosor na sjednici povjerenstva za pracenje turisticke sezone gdje su objavljeni rezultati za prvih osam mjeseci svih jadranskih županija.

Za zadovoljstvo na premijerkinom licu zaslužne su brojke turistickog prometa iz svih primorskih županija koje bilježe rast. U konacnici, kako je sama objavila, Hrvatska je u prvih osam mjeseci imala 51,7 milijuna nocenja, što je šest posto više, te 8,2 milijuna dolazaka, što je tri posto više nego krizne, ali i uspješne 2009. godine.

Kosor je za ovakve rezultate najviše zahvalila citavom sustavu javnog i privatnog sektora koji su dali maksimum da bi došli do ovakvih rezultata. Istaknula je da je tome svakako pomogla i pojacana promidžba koja je koštala 30 milijuna eura, sustav udruženog oglašavanja, ali i liberalizacija viznog režima.

Resorni ministar Damir Bajs kazao je da je hrvatski turizam usprkos lošim vremenskim prilikama u pred i posezoni ojacao svoj tržišni udio te da je cilj zadržati trenutnu situaciju prema kojoj svaki 50. turist u Europi dode u Hrvatsku.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turisticke zajednice Niko Bulic dodao je da ce ovakav fizicki promet pratiti i financijski pokazatelji bez obzira na to što se neki od ugostitelja žale da turisti manje troše.

Što se pak turistickog prometa po županijama tice, Istra u odnosu na druge ima najmanji porast, ali najveci broj nocenja i dolazaka. Kako je kazao direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic, Istra je ostvarila 16,3 milijuna nocenja te je u plusu za jedan posto.

Istodobno je Poluotok posjetilo 2,3 milijuna turista, isto kao i lani. Porasti su zabilježeni na svim tržištima osim Italije i Nizozemske, koje su podbacile i u drugim županijama. Rekao je da su to izvrsni rezultati s obzirom na to da je Istra lani takoder zabilježila odlicne rezultate i time si postavila visoku letvicu, te da je u fazi repozicioniranja zbog cega su se cak ocekivali i odredeni minusi.

Do kraja godine ocekuje se da ce Hrvatska zabilježiti još dva milijuna dolazaka i pet milijuna nocenja.


Podijeli: Facebook Twiter