Oštro smanjen broj nezaposlenih u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj u siječnju je oštro smanjen i trenutno je na najnižoj razini u proteklih godinu dana, pokazali su podaci tamošnje savezne agencije za rad (BAA).

Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 28 tisuća, na 2,927 milijuna, pokazali su danas objavljeni podaci, nadmašivši očekivanja ekonomista. Sudionici Reutersove ankete u prosjeku su prognozirali njihov pad od pet tisuća.

Desezonirana stopa nezaposlenosti u siječnju je tako iznosila 6,8 posto, što znači da se zadržala na razini iz prosinca lani nakon blage revizije preliminarnog podatka. Prvotno je stopa nezaposlenosti za zadnji lanjski mjesec bila procijenjena na 6,9 posto.

Ekonomisti kažu da je za dobre vijesti s tržišta rada vrlo vjerojatno dobrim dijelom zaslužna blaga zima, a da bi mogle signalizirati povećanje osobne potrošnje u najvećem europskom gospodarstvu.

- To su uistinu dobre brojke. Tomu je vjerojatno doprinijela činjenica da je zima stvarno zasad blaga, kazao je Holger Sandte, ekonomist u banci Nordea.

- Podaci sugeriraju da gospodarstvo vjerojatno raste brže nego što mnogi trenutno misle. Niska stopa nezaposlenosti i slaba inflacija podupiru osobnu potrošnju, ozračje među kompanijama je dobro, dodao je.

Stopa nezaposlenosti postojano se tako držala ispod sedam posto kroz više od dvije godine i time znatno odudara od one u krizom pogođenim njemačkim partnerima poput Španjolske i Grčke gdje je više od četvrtine ljudi prema službenim evidencijama bez posla.

Ako se izuzme utjecaj sezonskih čimbenika, broj nezaposlenih u siječnju je pak uvećan za 263 tisuće u odnosu na prosinac lani i iznosio je gotovo 3,136 milijuna. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti porasla je pritom na 7,3 posto, sa 6,7 posto u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci njemačke agencije za rad. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter