Oštro protiv TE Plomin C na ugljen

Kristian Sirotić (Arhiva)
Kristian Sirotić (Arhiva)

- Podružnica HNS-a Umaga ne podržava izjavu predsjednika županijske organizacije HNS-a gospodina Švrake da TE Plomin C treba biti na ugljen, stoji u priopćenju predsjednika umaškog HNS-a Kristiana Sirotića koji se suprotstavio stavu središnjice stranke i njenog predsjednika Ranka Švrake.

"HNS je stranka liberalnih demokrata te po statutu svaka podružnica ima pravo na svoje mišljenje te slobodno djelovanje na vlastitom teritoriju u skladu sa statutom stranke i neovisno od središnjice", opravdava Sirotić odmah u nastavku vlastito disidentstvo dodajući da se "oštro protive izgradnji TE Plomin C na ugljen" budući da ju smatra štetnom za okoliš i zdravlje ljudi.

- Nezamislivo je i suludo da pored plina kojeg ima u izobilju te samog plinovoda koji prolazi neposredno blizu mjesta izgradnje buduće termoelektrane Vlada RH i dalje lobira da sirovina za pokretanje iste bude "prljavi" ugljen kojega bi uz to trebalo i uvoziti. Još je većeg apsurda da Hrvatska samostalno proizvodi 80 posto svojih potreba plina kao energenta, a istovremeno pola od te proizvodnje, dakle 40 posto prodaje Talijanima po četiri puta manjoj cijeni nego što ga kupuje od Rusa, tvrdi Sirotić dodajući da se razvijene zemlje svijeta rješavaju prljave i zastarjele tehnologije. U umaškom HNS-u smatraju da referendum o termoelektrani ne bi trebao biti samo savjetodavan te da bi njime trebali biti obuhvaćeni svi građani Istarske županije, a ne samo građani Labinštine. Pozivajući se na podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju da je Hrvatska u gornjoj polovici europske ljestvice malignih oboljenja te da tome doprinose upravo emisijski plinovi i kancerogene mikročestice koje se talože u vodi i tlu te dospijevaju u ljudski organizam. U umaškom HNS-u tvrde da nisu protiv strateških investicija koje za cilj imaju energetsku neovisnost, već protiv smanjenja kvalitete života i zdravlja ljudi podsjećajući da je najprofitabilnija gospodarska grana i dalje turizam koji "nikako ne idi ruku pod ruku s ugljenom". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter