Oštriji nadzor placanja rada nedjeljom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radno vrijeme trgovina više se nece regulirati «ekskluzivnim» zakonima i zabranama, kao što je donedavno bio slucaj, vec ce se radnike u trgovinama od neplacanja rada nedjeljom pokušati zaštititi drugim, pooštrenim mjerama, zakljucak je sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeca. Odluceno je da nova radna skupina, u kojoj sjede predstavnici sindikata, Vlade i poslodavaca, u roku od petnaest dana treba osmisliti koje ce to mjere biti, nakon cega bi one trebale biti unijete u izmjene Zakona o radu, odnosno u potpuno novi ZOR.

Kako je jucer predloženo, u te bi mjere ušlo povecanje ovlasti financijske policije i Porezne uprave, ukidanje zastare na prekršaje poslodavaca u trgovini, kao i ukidanje ukora i upozorenja poslodavaca, umjesto kojih bi se žurno naplacivale kazne. Jedan od prijedloga jest i da se poslodavcu ne izrice jedinstvena kazna za odredeni prekršaj, vec za svakog oštecenog radnika ponaosob, kao i to da mu se u slucaju kršenja prava radnika zabrani obavljanje djelatnosti na odredeni period.

«Odluka Ustavnog suda se ne dovodi u pitanje, no sada imamo neregulirano podrucje i nešto se mora uciniti u cilju zaštite radnika u trgovinama, moraju se osigurati mehanizmi otkrivanja onih koji krše propise», rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter