Oštri proračunski rezovi u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski čelnici iz Kongresa u petak na pregovorima u Bijeloj kući nisu postigli sporazum kojim bi se izbjeglo stupanje na snagu oštrih proračunskih rezova.

Predsjednik Obama okrivio je republikansko odbijanje bilo kakvog povećanja poreza za neuspjeh pregovora, nazivajući sveobuhvatne rezove u javnoj potrošnji, vrijedne 85 milijardi dolara, "nepotrebnim" i "neoprostivim".

Obama je upozorio da će "glupi" proračunski rezovi što u petak stupaju na snagu stajati Sjedinjene Države radnih mjesta i utjecati na gospodarstvo, optuživši svoje političke protivnike republikance da su odgovorni za takvo stanje.

- Nisam diktator. Predsjednik sam, rekao je Obama u novinarskoj sobi u Bijeloj kući nedugo nakon što se sastao s predsjednicima zastupničkih skupina u Kongresu na njihovu prvom susretu od početka ove političko-proračunske krize, kakvih je od 2011. bio nemali broj.

- Ne mogu prisiliti Kongres da donosi dobre odluke. U nedostatku odluke (republikanskog) predsjednika predstavničkog doma Johna Boehnera i drugih da bi se interesi obitelji srednje klase stavili ispred političkih imperativa, ovi rezovi stupaju na snagu, istaknuo je.

Obama u načelu prihvaća rezove, ali traži i da najbogatiji plaćaju veće poreze, što je neprihvatljivo za republikance koji su već u siječnju, na ranijim pregovorima, pristali na ukidanje poreznih olakšica za najbogatije Amerikance.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da bi proračunski rezovi u SAD-u mogli usporiti globalni gospodarski rast.

Analitičari u SAD-u su upozorili da bi bruto domaći proizvod u 2013. mogao rasti samo 1,4 posto ako se ne odgode ili zamijene proračunski rezovi. U 2012. godini američko je gospodarstvo raslo po stopi od 2,2 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter