Oštra svađa zbog povučenog filma

Prepirka traje; slijeva nadesno Nataša Dorčić, Antonio Nuić, Slobodan Jokić, novinar i Mike Downey (Neven LAZAREVIĆ)
Prepirka traje; slijeva nadesno Nataša Dorčić, Antonio Nuić, Slobodan Jokić, novinar i Mike Downey (Neven LAZAREVIĆ)

Prepirka s povišenim tonovima, na granici ozbiljnijeg sukoba, zbila se danas u festivalskom centru u pulskom Circolu odmah nakon objave nagrada, a prije izvanredne konferencije za novinare mlade ekipe filma "Vlog", koja se nikako nije mogla pomiriti s jučerašnjim službenim povlačenjem njihova filma iz nacionalnog programa, i to svega nekoliko sati uoči projekcije u kinu Valli, a zbog sumnje u povredu glazbenih autorskih prava odnosno nezakonito korištenje nekoliko pjesama Davida Bowie, a i Janis Joplin.

Direkcija festivala jučer je povukla film na sugestiju člana žirija hrvatskog programa redatelja Antonija Nuića, a taman kad smo danas od Nuića uzimali izjavu, došlo je do 'bliskog kontakta' s jedne strane Nuića i istomislećeg člana Umjetničkog savjeta 61. Pule Mikea Downeya te, s druge strane, producenta povučenog filma "Vlog" Slobodana Jokića.

Nuić: - Ja sam predsjednik Društva filmskih redatelja, društva za kolektivno ostvarivanje autorskih prava. Mi skupljamo prava za autore audiovizualnih djela. Nezgodno je da ja kao predsjednik društva koje se bavi zaštitom autorskih prava ne reagiram na najnevjerojatniju, najnesmotreniju povredu. Znate, kad čujete s ekrana pjesmu Davida Bowieja, budite sigurni da gledate najvisokobudžetniji film u svijetu i film koji je David Bowie odobrio, kaže Nuić. Njemu smo ponovili teze filmske ekipe "Vloga" da su koristili zakonski mogućnost do četiri takta i 30 sekundi glazbe, i to kao citat u opisu lika.

- Neka nađu taj članak zakona. To je nebuloza. Ne znam otkud ta izmišljotina. To je nevjerojatno, kazao je Nuić i baš tada usmjerio pažnju na producenta povučenog filma Slobodana Jokića koji nas je u tom trenu mimoilazio. Slijedi snimljen, doslovan, neugodan, ali, za raspravu o autorskim pravima, sadržajan dijalog.

Nuić: - Kako, brate?
Jokić: - Nemoj me zajebavati.
Nuić: - Kojih 30 sekundi, čovječe.
Jokić: - Pa ti si postao cenzor.
Nuić: - Niste potpisali ni na špicu.
Jokić: - Ne radi se o tome.
Nuić: - Nego o čemu?
Jokić: - Radi se o tome da smo mi predali film 1. svibnja.
Nuić: - Ja sam film gledao jučer, tako da…

(Uključuje se Mike Downey, nakon čega se rasprava odvija na engleskom jeziku).

Downey: Savjetovao sam se s vrhunskim odvjetnicima u Britaniji i Hollywoodu i znam da je ovo kršenje svih autorskih prava u svijetu; u budućnosti, prošlosti i vječnosti. Tu apsolutno nema dvojbe! Umetati film bez plaćanja autorskih prava je prijevara. A prijevara je kazneno djelo!

Jokić: - Da, a vi ste Inkvizicija!
Downey: - Ne, nisam. Govorim vam što je zakon.

Tijekom Downeyevog temperamentnog istupa Jokić mu je u dva navrata rekao da spusti ton svog glasa, a predsjednica žirija, glumica Nataša Dorčić usprotivila se Jokiću, kazavši mu da to što on govori tiše ne znači da ima argument.

Zatim je na konferenciji za novinare istupio 26-godišnji redatelj "Vloga" Bruno Pavić, silno uznemiren zbog, kako je rekao, nepravde koja je nanesena njemu i njegovim suradnicima s Umjetničke akademije u Splitu.

- Ja sam oštećen kao autor. Nije bilo razloga za ovakvu cenzuru. Izbaciti film par sati prije projekcije je neprofesionalno. Nisu korištene cijele pjesme nego footagei. Nikog neću tužiti, ali ovo nije u redu. Način nije u redu. Ovo je film koji je kategoriziran kao nastavni, studentski film i nema za cilj distribuciju. Producent Jokić je zatim kazao da oni mogu i maknuti sporne dijelove jer nisu organski važni za film, no redatelj je reagirao: "Neću ništa mijenjati, ni izbacivati; to nema smisla". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter