Ostojić: Zagreb mora biti grad svih njegovih građana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zagreb konačno mora postati grad svih njegovih građana, a ne gradonačelnikov grad, poručio je danas SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić, koji je, bude li na lokalnim izborima u svibnju izabran za gradonačelnika, najavio konsolidaciju gradskog proračuna i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga te smanjenje prireza i promjene u urbanističkom planiranju i prometnoj infrastrukturi.

Predstavljajući svoju kandidaturu i program u ispunjenoj dvorani Novinarskog doma, Ostojić je naglasio da Zagrepčanke i Zagrepčani žive u prelijepom, ali i u gradu neostvarenih potencijala kojim se upravlja stihijski, nepromišljenim aktivnostima i bez razmišljanja.

- Zagreb je grad nerealiziranih, mnogo puta i davno obećanih gradskih projekata. Svjetski prvaci smo u promašenim gradskim projektima, sjetimo se samo najskuplje rasvjete na Domovinskom mostu koja ne radi, javnog WC-a od 11 tisuća eura po kvadratu i još uvijek neprodanih 600 stanova u Sopnici, istaknuo je Ostojić.

Pored toga, dodao je, iz medija svakodnevno vrište članci o prezaduženom Holdingu, zbog kojega svi pristojni ljudi osjećaju sram, a svi oni koji su izravno ili neizravno povezani s gradskim strukturama osjećaju strah.

Kao svoj prvi gradonačelnički potez najavio je konsolidaciju gradskog proračuna i temeljito restrukturiranje Holdinga. Najavio je i smanjenje prireza jer, istaknuo je, Zagrepčani ne smiju plaćati najviši prirez u Hrvatskoj sve dok ne dobivaju najvišu kvalitetu usluga.

Najavio je i promjene u gradskoj prometnoj infrastukturi, a u tom smislu i modernu gradsku željeznicu koja spaja, a ne dijeli grad. Zauzet će se, dodao je, za čisti promet, za više biciklističkih i prometnih zona.

- Upravljat ću bez improvizacije, bez stihije, odgovorno ću donositi odluke, poručio je, te najavio decentralizaciju jer je sazrelo vrijeme da Zagreb postane grad svih njegovih građana, a ne gradonačelnikov grad.

Svoje obraćanje, kojim je započeo predizbornu kampanju, Ostojić je zaključio čitanjem najavljenih, a neostvarenih obećanja koja je aktualni gradonačelnik Milan Bandić dao građanima na prošlim lokalnim izborima 2009. godine, poput novog Jaruna i Remize, kongresnog centra, žičare do Sljemena, dovršetka gradnje maksimirskog stadiona, sveučilišne bolnice, novih domova za starije i nemoćne i drugih. 

- Ja sam odgovoran čovjek i političar i siti smo praznih i lažnih obećanja, poručio je Ostojić, te ponovio da se u vrijeme pretkampanje ne namjerava povući s dužnosti ministra zdravlja, a da će taj posao u kampanji prepustiti svojim pomoćnicima i uzeti  godišnji odmor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter