Ostojic: Za djecu oboljelu od raka novca mora biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upitan je nastavak lijecenja devetero teško bolesnih pacijenata u dobi od sedam mjeseci do 20 godina koji na Odjelu hematologije i onkologije Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka primaju kemoterapiju. Razlog je manjak sredstava za skupe onkološke lijekove koje budžet Klinike za pedijatriju ne može pokriti, a zbog cega je dan ranije Strucno vijece KBC-a Rijeka donijelo odluku o prestanku financiranja kemoterapije za devet malih pacijenata.

Predstojnik Klinike za pedijatriju prof. dr. Igor Prpic lijecnike je u cetvrtak ujutro obavijestio da ce zbog nedostatka novca mali pacijenti koji se lijece na Odjelu hematologije i onkologije kemoterapiju moci dobivati samo do kraja ovog tjedna nakon cega bi se njihovo lijecenje trebalo nastaviti u nekom drugom hrvatskom centru za djecju onkologiju.

Okrutna odluka Strucnog vijeca odjeknula je poput bombe medu roditeljima teško bolesne djece. Šokirani roditelji iz Primorsko-goranske i Istarske županije, cija se djeca lijece na Kantridi, vec su se ujutro okupili ispred Odjela hematologije i onkologije samo s jednim zahtjevom: da se osigura nastavak lijecenja njihove teško bolesne djece.

Ako se lijecenje teško bolesne djece na Odjelu hematologije i onkologije doista obustavi, terapiju bi morali nastaviti u drugim centrima u Hrvatskoj. Medutim, mjesta za lijecenje djece u drugim hrvatskim centrima nema. Osim toga, premještanjem teško bolesne djece u neki drugi centar, troškovi njihovog lijecenja samo bi se povecali. (B. CALUŠIC/Novi list)

Dr. Mladinov: Ne vjerujem da ce obustaviti lijecenje

Na upit je li upoznat s odlukom KBC-a Rijeka da zbog nedostatka sredstava od iduceg tjedna obustavljaju lijecenje najmladih onkoloških pacijenata, voditelj Djelatnosti za pedijatriju pulske Opce bolnice prim. dr. Ognjen Mladinov kaže da mu je to prva informacija.Izrazio je ipak sumnju da ce obustaviti lijecenje najmladih onkoloških pacijenata.

- Doista ne vjerujem da nemaju novca i da nece moci nabavljati lijekove za lijecenje djece. Zar nije nedavno ministar izjavio da je sve dogovoreno i da nece biti nikakvih obustava?! Mi, primjerice, redovito nabavljamo lijekove i nemamo problema. Ne znam što se to dogodilo u KBC-u Rijeka, ustvrdio je dr. Mladinov. (S. Z. T.)

Ostojic: Nitko ne smije ostati bez terapije

Lijekovi za Odjel hematologije i onkologije Klinike za pedijatriju rijeckoga KBC-a osigurani su za iducih tjedan dana, doznaje se neslužbeno iz KBC-a. U rješenje problema ukljucio se tijekom dana ministar zdravlja Ranko Ostojic koji je razgovarao s ravnateljem rijeckoga KBC-a Hermanom Hallerom.

"Nema i ne smije biti racionalizacije poslovanja za onkološke pacijene, narocito za djecu. "Nedopustivo je da bilo koji onkološki pacijent ostane bez terapije", izjavio je Ostojic za HRT. Dodao je i da ce istržiti tko je netocnu infomaciju pustio u javnost. (Hina)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter